Negatieve overtuigingen en gedachten beperken de toegang tot onze verborgen krachten en onze potentie.

Positieve overtuigingen geven ons juist volledige toegang tot alle kracht die binnenin ons ligt.

 

Ieder individu, ongeacht sociale status of academische graad, heeft de macht in zich om het leven te creëren dat hij/zij wenst.     

 

Gereedschappen die we gebruiken

Tot op een bepaald niveau creëren wij allemaal onze eigen realiteit. We maken daarbij gebruik van onze verlangens, verbeeldingskracht en verwachtingen.

Maar de manier waarop wij deze gereedschappen gebruiken wordt gecontroleerd door onze overtuigingen. Zo is het met elke andere kracht of talent dat wij hebben: onze overtuigingen bepalen in welke mate wij deze gereedschappen kunnen gebruiken in ons leven.

Onze overtuigingen  zijn de bepalende factoren  die  bepalen of we succes hebben of falen in bepaalde gebieden van ons leven. Al onze overtuigingen zijn gevormd door onze ervaringen en door de manier waarop wij die ervaringen hebben geïnterpreteerd. 

Affirmaties werken onvoldoende

Vaak proberen we door middel van affirmaties onze overtuigingen te veranderen. Maar dat werkt meestal niet voldoende omdat ons onderbewustzijn niets gelooft als het niets kan verifiëren met de zintuigen.Woorden alleen zijn niet genoeg..het heeft ervaringen nodig.

 

Hoe ontstaan overtuigingen?

Om een overtuiging te laten ontstaan, hebben we meer dan één enkele ervaring nodig.

In de vroegste kinderjaren van ons leven, is onze  geest nog erg kneedbaar.

We zoeken dan naar een model dat vaststelt hoe de wereld om ons heen werkt.

 

De 3 stadia: Vormend, testend en bewijzend

 

1. We nemen onze allereerste ervaringen uit onze babytijd of peutertijd en beginnen dan bepaalde overtuigingen te vormen, die aanvankelijk behoorlijk vaag zijn nog.

2. Wanneer we dan later door eenzelfde ervaring gaan, wordt de overtuiging getest en kan dan zo concreter gevormd worden.

  1. Een derde ervaring is nodig om de overtuiging te bewijzen, voordat het als een programma wordt opgeslagen die ons helpt bij ons leven.

Onze overtuigingen bepalen de manier waarop we denken, voelen en handelen en neigen zelf vervullende profetieën te worden.

Verschillende interpretaties

Merk op dat de manier waarop we een gebeurtenis interpreteren , onze overtuigingen vorm geeft. En dat een enkele gebeurtenis eigenlijk verschillende interpretaties zou kunnen hebben. Dit te weten is de sleutel om onze negatieve overtuigingen te veranderen in positieve.

Om een overtuiging te kunnen veranderen, moeten we gaan kijken naar die drie stadia waarin deze is ontstaan.

Vervolgens veranderen we in alle drie de stadia de betekenis ervan.

Op deze manier worden deze zelfde 3 gebeurtenissen de vormende, testende en bewijzende gebeurtenissen voor een nieuwe overtuiging.

 

Voorbereiding:

Je neemt drie vroegere ervaringen die eenzelfde patroon in zich hebben. Je hoeft de precieze overtuiging niet al helemaal van te voren te weten…alleen een vaag idee van het gebied in je leven dat beperkt wordt en wees bereid om dit te onderzoeken. Probeer het juist niet van tevoren al helemaal uit te denken. Als je nieuwsgierig blijft, ben je open en groei je, terwijl zekerheid in dit geval kan leiden tot frustratie. 

 

Ontdek een zekere potentie

De nieuwe overtuiging die je al gaande ontdekt is niet slechts een mentale vervanging van het oude. Het is eerder een herkenning van een zekere kracht of potentie die zich ontvouwt tijdens de gebeurtenis. Deze kan totaal verschillen van wat je zou verwachten als je slechts met de woorden zou spelen.

BV: als je door zware periodes in je leven bent gegaan, kan het negatieve idee zijn ontstaan dat het leven een worsteling is. Maar de potentie die je ontdekt als je goed beschouwd, kan zijn het uithoudingsvermogen, of een vrede of geduld die jou er doorheen hebben geholpen.

De nieuwe positieve overtuiging kan zich vormen als je deze specifieke bron eenmaal tot je beschikking hebt.

Een ander voorbeeld: als je nooit in je kindertijd jouw woordje hebt kunnen doen, omdat men niet naar jou luisterde, ontdek je nu misschien dat , in plaats van dat jouw stem zwak is, of dat je niets te zeggen hebt, je een goede luisteraar bent.

 Kolibrie als helper

In de meditatie maken we gebruik van het perspectief van Kolibrie. Dit archetype helpt ons om de essentie te halen uit al onze ervaringen. Zij toont ons van welke hulpbronnen wij gebruik hebben gemaakt en maakt dat zichtbaar. Kolibrie helpt ons altijd in onze groei en ontwikkeling en moedigt ons aan om met moed en met wilskracht het onbekende binnen te gaan.

  

Onthoud dat een positieve overtuiging jou  toegang geeft tot jouw hulpbronnen.

 

Zodra je jouw positieve overtuiging hebt gevonden, kan het opnieuw bekrachtigt worden door jouw verleden opnieuw in meditatie te herscheppen.

Hierbij stel je je voor dat elke gebeurtenis deze nieuwe overtuiging gaat bewijzen. Omdat het verleden slechts bestaat in je geheugen als een beeld, kan elk beeld dat je in je geest sterk genoeg vasthoudt geïnterpreteerd worden als een herinnering. Daardoor kun je effectief een nieuw verleden creëren.

 

Ontspan je diep en stel je voor reizend langs je tijdlijn terug in de tijd waarbij je uiteindelijk een positieve gebeurtenis herbeleeft waardoor je je goed voelt over jezelf.

Aan het einde van dit artikel vind je een link naar een audio bestand waarin je begeleidt kunt worden om dit te doen.

 

Keuzes en contracten

 

Sommige keuzes die we gemaakt hebben in het leven hebben een enorme impact gehad op de koers van ons leven en kleuren alle kleine keuzes die we maken. Sommige van deze keuzes hebben een grote diepte en worden contracten …ze bepalen de invloed van ons hele leven.

Vb Door het leven gaan als een winnaar of als een slachtoffer.

 

Wat een keuze kracht geeft is de intensiteit van de emotie waarin deze is gemaakt

 

Diepgaande keuzes kunnen positief of negatief zijn. Als je vol zelfvertrouwen bent, kun je de keuze maken om zoveel mogelijk uit het leven te halen. En als je deze keuze met veel gevoel en intensiteit gemaakt hebt, dan zul je de rest van je leven ten volste leven.

Aan de andere kant, als je na een grote teleurstelling besluit om bv. nooit meer verliefd te worden of om je nooit meer kwetsbaar op te stellen, en jaren later, nadat deze keuze helemaal vergeten is, dan kan dit contract jou nog steeds weerhouden om een relatie aan te gaan of om iemand met heel je hart lief te hebben. Want “nooit meer”, is wel een hele lange tijd.

Wat de keuze of het contract kracht geeft, is de intensiteit van de emotie waarmee deze is gemaakt.

 

Krachtige keuzes door intense emoties

Soms in onze kindertijd, kunnen we door intense emoties zijn gegaan en hebben we overlevingskeuzes gemaakt om onszelf stabiel te houden gedurende een crisis. In dat moment van intensiteit gaat de keuze heel diep, en is deze snel vergeten als we doorgaan met ons leven, waardoor het onbewust begint te opereren. Vaak zijn dit soort keuzes onhandig verwoord en worden het contracten die je uiteindelijk maar moeilijk kunt verbreken, maar die je niet meer echt dienen. Bv. “ik moet altijd alles alleen doen”  of ” de wereld is gevaarlijk”

Omdat deze keuzes een enorm effect hebben op ons leven, is het belangrijk om degenen die negatief zijn of die ons niet ondersteunen  te veranderen.

Keuzes laten zich vervangen

Het goede nieuws is dat keuzes zich voortdurend laten vervangen: een nieuwe keuze zal altijd de oude vervangen, zo lang het maar gemaakt wordt met dezelfde intensiteit. Dit betekent dat zodra we ons de keuze herinneren, en de intense emoties die erbij horen herbeleven, we een nieuwe keuze kunnen maken in dat moment dat vergaande effecten heeft op ons leven.

 

 Welke keuzes heb je gemaakt, bewust of onbewust?

Er zijn verschillende soorten keuzes waar we naar moeten kijken. Allereerst de keuzes die ons succes en onze vreugde beperken. Als je bijvoorbeeld op een bepaald moment in je leven niet kreeg wat je wilde, zou het kunnen zijn dat je opgaf en genoegen nam met minder. Hierna, welk succes je ook behaald, neem je dan altijd genoegen met minder dan wat je zou kunnen bereiken.

Er zijn ook keuzes die ervoor zorgen dat je je onsuccesvol gedraagt. Deze zijn meestal gemaakt in de vroege kindertijd, toen datgene dat je graag wilde werd beperkt. Je kunt daaruit de keuze hebben gemaakt om een slachtoffer of een martelaar te zijn….of om te gaan manipuleren door zelfmedelijden. Later in je leven veroorzaken al deze gedragingen nog meer problemen in je leven, omdat je jouw energie besteed aan manipuleren en niet aan wat je echt zou willen bereiken.

Bestraffende keuzes

Dan heb je ook nog de bestraffende keuzes: Het kan zijn dat je ooit besloot om te bestraffen, om je te wreken en je leeft een leven vol met problemen die op de een of andere manier iemand anders bestraffen. Het kan een ouder zijn die je de schuld geeft, door ze als een mislukking te laten voelen, of het zou zelfs God kunnen zijn die je wilt bestraffen. Je bent je dan waarschijnlijk niet eens bewust van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt…deze keuzes zul je je alleen herinneren als je je de emoties herinnerd waarmee ze zijn gemaakt.

 

Keuzes en contracten kunnen vastgesteld en herinnerd worden, en dan veranderd door regressie.

 

In de regressie verken je de herinnering in drie stadia: 

1.Herinner je de sfeer waarin de keuze was gemaakt. Herleef dat emotionele moment, voel de emotie ervan.

2.Herinner je waarom je die keuze hebt moeten maken….voel de noodzaak om te moeten overleven, om het conflict uit de weg te gaan, om jouw welzijn te bewaren, etc

3.Dan komt de bewuste herinnering van de keuze die je hebt gemaakt……..Het komt tot je in een moment van intensiteit waarin je hart en je geest open is, en waarin jouw onderbewustzijn open is. In dat moment van intensiteit, maak je een nieuwe keuze: eentje die jou wel kan ondersteunen, dat positief is en je bevrijdt.

 

Succesvolle keuzes maken

De positieve keuzes maken je tot een winnaar. Dat betekent niet dat je geen problemen meer zult tegenkomen, maar wel dat je er beter mee kunt omgaan en ze kunt overwinnen. Zo bouw je succes op in je leven.

Zodra de nieuwe keuze is gemaakt, zal het automatisch gaan opereren en elke eerdere keuze gaan kleuren en informeren.

 

In meditatie  

Luister naar de begeleide regressie meditatie: Ga terug naar je vroegere herinneringen. Je reist in de meditatie naar een recente gebeurtenis, dan naar een gebeurtenis daarvoor, en dan naar een hele vroege gebeurtenis in je babytijd of peutertijd.

Neem de tijd om de emoties te verkennen die rond elke gebeurtenis zitten, tot je je herinnert welke overlevingskeuzes je gemaakt hebt en draai ze om naar positieve keuzes.

In de begeleide meditatie reis je vervolgens opnieuw vanaf deze allervroegste herinnering, naar de latere gebeurtenis en dan weer naar de meest recente gebeurtenis. Nu doe je dat om in deze gebeurtenissen te zien van welke hulpbronnen je gebruik hebt gemaakt.

Dit is een fundamentele eerste stap naar succes.

Dit onderwerp is onderdeel van de windrichting Het Noorden van Het Medicijnwiel, de jaartraining. Heb je interesse om deze te volgen of wil je meer informatie hierover, klik dan hier: Het Medicijnwiel