Dit artikel gaat over het terugnemen van je macht. Wanneer je je begint te realiseren hoeveel Macht je is ontnomen gedurende je leven, is het geen wonder dat je niet in staat bent om die wereld te creëren die jij graag zou willen. We zijn er over het algemeen aan gewend om een machteloos leven te leiden, waarbij we constant energetisch beroofd worden door degenen die de leiding nemen.

We zijn vergeten dat we in deze wereld geboren zijn met de potentie in ons om al onze dromen waar te maken

Als we in onze kracht staan, dan is het iets natuurlijks en vanzelfsprekends om dromen en visioenen te hebben over de toekomst. En hoop, vertrouwen, moed, eigenwaarde, succes en vreugde te ervaren als we het ene doel na het andere behalen. Wanneer Macht verloren is geraakt, dan verliezen we onze kans op succes, vervliegt de hoop en daarmee onze dromen, hebben we lage verwachtingen, steeds minder energie en worden we levenloos of levensmoe. Onze eigenwaarde daalt en mensen kunnen makkelijker over ons heen lopen, omdat we moed en assertiviteit missen.

Het eerste wat je moet doen is al je kracht terug te halen. Dat kan simpelweg door onderstaande meditatie te beginnen.

In deze weken kun je jezelf zien veranderen. Of de mensen om je heen merken dat je veranderd: Dat je wat assertiever bent en makkelijker je grenzen aangeeft, bijvoorbeeld.

Wanneer alle macht bij je terug komt , zul je je meer onafhankelijk en vol vertrouwen voelen. Ook zul je veel meer vertrouwen hebben in het feit dat je je leven kan veranderen en creëren  zoals jij dat wilt. Je zult het duidelijk weten wanneer je al je macht terug hebt en jij zelf helemaal de leiding neemt over jouw leven.

Maak van tevoren een lijstje van mensen die macht van je hebben afgenomen, of aan wie jij zelf macht hebt weggeven in het verleden.

  Manieren waarop je jouw macht weggeeft:

   

  • Jaloezie

  Wanneer je jaloers op iemand bent om wat deze heeft wat jij niet hebt, dan bevestig je de overtuiging dat jijzelf dat succes niet kunt creëren voor jezelf. Wanneer je jaloers bent op iemand anders dan stroomt energie vanuit jouw zonnevlecht weg naar de ander in een poging deze vast te houden. Hoe dan ook, je verliest kracht.

  In sommige relaties kan het juist iemand zijn bedoeling zijn om de ander jaloers te laten zijn. Het is belangrijk om dit controlerende gedrag te herkennen zodat je jouw macht kunt terughalen. Jaloezie wordt vaak onderdrukt omdat het als een ongewenste eigenschap wordt beoordeeld. Dat duwt het programma juist meer in het onderbewuste ( naar het Onbewuste) waar het nog veel meer schade aan kan richten. De oplossing is om naar al deze jaloezie te kijken, het te erkennen dat je je zo voelt, het helemaal te voelen, en te gaan herkennen hoe je daarin jouw macht weggeeft.

   

  • Goedkeuring

  Zodra we de goedkeuring van anderen zoeken, dan zoeken we naar (eigen)waarde buiten onszelf. Dit werkt natuurlijk nooit. Want als we onze macht weggeven aan degenen waarvan we goedkeuring zouden willen ontvangen, dan verliest deze persoon zijn respect voor jou. De enige manier om zelfwaardering op te bouwen is door jezelf te eren: te doen wat jijzelf zou goedkeuren, en niet wat een ander zou moeten goedkeuren. Anderen zullen jou respecteren als je in je kracht blijft, en je jezelf respecteert. Je bent uiteindelijk helemaal niet afhankelijk van een ander zijn respect.

  We hebben allemaal behoefte aan liefde, maar dit wordt vaak verward met de behoefte aan goedkeuring. Als je iemands goedkeuring nodig hebt, kan deze jou gemakkelijk controleren. Het maakt dat je dingen doet waar je misschien niet eens helemaal achter staat en waarbij je jouw macht en vrijheid opoffert aan degene wiens goedkeuring je zoekt.

   

  • Verantwoordelijkheid vermijden

  Slachtoffer zijn door zelfmedelijden

  Elke keer dat je het slachtoffer speelt, en de verantwoordelijkheid voor jouw problemen bij anderen neerlegt, dan geef je jouw macht aan deze mensen weg, terwijl je daarbij toegeeft dat je niet bij machte bent om het leven te creëren dat jij zou willen. Voortdurend bevestig je dan onbewust dat anderen de macht hebben om jouw leven te beïnvloeden.

  Elke keer dat je zelfmedelijden gebruikt om iemand te manipuleren, ontken je ook jouw mogelijkheid om zelf jouw leven te creëren; Je verspilt een hoop energie in het manipuleren van anderen om het voor jou te doen. Zelf medelijden is een effectieve manier van manipuleren, dat nog altijd beter werkt dan intimideren of tiranniseren, maar het vergt wel jouw macht om het te doen. Hoe vaker je dit doet, des te meer je begint te geloven in jouw eigen machteloosheid.

  Het ontkennen van de impact die je hebt op anderen

  Maar zelfs zonder het slachtoffer te spelen, vermijden we vaak onze verantwoordelijkheid door de impact ,die we hebben op anderen en op onze omgeving, te ontkennen. Als je jouw impact op anderen ontkent, dan ontken je jouw macht. Om je macht te bewaren is het juist belangrijk te zien welke impact je hebt op anderen…hetzij positief hetzij negatief. En je daarbij afvragen wat jij zelf kunt doen om enige situatie waar je niet blij mee bent , te veranderen.

  Het is belangrijk om je macht terug te halen van elke persoon die je in het verleden hebt willen manipuleren door zelfmedelijden.

   

  • Relationeel

  Zelfs in een volwassen liefdevolle relatie, waar geen sprake is van afhankelijkheid en manipulatie, kan er de neiging zijn om macht weg te geven. Eenvoudigweg omdat liefde niet gebalanceerd is met wil. Je kunt dan jouw grenzen verliezen. Juist omdat je van deze persoon houdt en diens wensen ook belangrijk zijn voor jou, heb je de neiging om ze te vervullen. Daarbij moet je uitgaan van jouw eigen persoonlijke grenzen, verlangens en visies wil dit goed kunnen werken. Maar als je  niet helder hebt wat je zelf wilt, dan geef je jouw macht weg aan degene die je lief hebt. Wanneer je dan macht verliest, raak je ook jouw magnetisme, jouw aantrekkingskracht kwijt. De ander kan daardoor zijn/haar interesse in jou kan verliezen. Het gevolg is dat je dan nog harder je best doet om de ander een plezier te doen, waarbij je steeds meer macht weg geeft. Als hiervan tekenen zichtbaar zijn in jouw relatie, dan is het goed om alle macht terug te halen van jouw partner en de tijd te nemen om jouw eigen grenzen, verlangens en visies opnieuw vast te stellen. Als je al jouw macht terughaalt, dan kan het zijn dat jouw partner weer opnieuw verlieft op je wordt en de relatie daarmee aanzienlijk verbeterd.

   

  Manieren waarop macht van ons kan worden afgenomen:

   

  • Tiranniseren/pesten

  De meest voor de hand liggende manier van controleren, gebaseerd op primitieve competitieve instincten. Je kunt macht zijn kwijtgeraakt als kind door pesten, maar ook later in gewelddadige relaties, op werk door een dominante werkgever, controlerende huiseigenaren en in andere ontmoetingen met autoriteiten. Soms is de controle uitgevoerd met kracht, maar meestal is het tot stand gekomen vanuit de illusie dat men waarde hecht aan autoriteiten en men geleerd heeft om anderen boven zichzelf te plaatsen.

   

  • Angst

  Aanvankelijk een manier om mensen te controleren door angst voor geweld te initiëren. Maar tegenwoordig werkt het creëren van angst  en daarmee het uitoefenen van controle veel subtieler. Vaak wordt men door autoriteiten of leiders bedreigd met een vorm van emotioneel of verbaal misbruik,  vernedering, of door het terugtrekken van affectie voor de ander. Er zijn ook vele bedreigingen gecreëerd in het verleden om mensen nog beter te controleren , zoals de religieuze hel en verdoemenis als je niet aan hun wetten gehoorzaamt. Alles om de angst voor het onbekende, angst voor onzekerheid of angst voor afwijzing aan te wakkeren.

   

  • Schuld

  Dit is de meest verraderlijke manier om mensen te controleren om hun macht af te nemen. Als men iemand het gevoel wil geven en insinueert dat zijn acties op de één of andere manier verkeerd zijn, dan kan deze persoon gemakkelijk gecontroleerd worden. Er zijn veel normen gecreëerd door religie en door de maatschappij die jouw manier van denken en handelen beoordelen. In families komt dit ook vaak voor. Deze normen verwachten van ons dat we onze eigen noden opzij zetten voor die van de ander.

  Altruisme

  Altruïsme is bv. zo’n norm dat verwoestend werkt. Het is van oorsprong een mooi model, maar is helemaal vervormd geraakt omdat het een schuldgevoel veroorzaakt bij degene die enig persoonlijk succes en vreugde verkrijgt in plaats van deze op te offeren voor het grotere geheel. Met dit principe is het niemand gegund om vrij, succesvol of blij te zijn, waardoor de hele gemeenschap hier schijnbaar aan lijdt. Het is een principe dat is ontstaan met als enige doel om mensen te controleren, voor het belang van die enkelingen aan de top. Als je niet gecontroleerd wilt zijn door schuld, dan is het belangrijk om deze illusie te doorzien. Het is deze manier van controleren die toegepast wordt  om bij een ander een schuldgevoel te creëren, door de impact van jouw acties en handelen te overdrijven en door jou het gevoel te geven dat zij benadeeld zijn omdat je niet doet wat zij wensen. Elke keer als je niet aan deze normen en niet aan hun verwachtingen voldoet, zullen ze je dit schuldgevoel blijven geven en je het gevoel geven dat je fout bezig bent.

   

  • Rolverwachtingen en imago manipulatie

  Bepaalde rollen die we spelen verwachten van ons dat we op een bepaalde manier handelen en denken en houden ons daarmee onder controle. In bepaalde groepen mannen, vrouwen, intelligente mensen, goede mensen, zakelijke mensen, spirituele mensen etc wordt van je verwacht dat je je op een bepaalde manier gedraagt. En als we met een goed imago willen overkomen in deze groepen  moeten we overeenkomstig deze verwachtingen leven. Je kunt dan gecontroleerd worden door uitingen en verwachtingen als: “als je een echte man zou zijn , dan……” of “als je slim bent, dan……” of “als je echt spiritueel bent, dan zou je …..”   etc.

  Mensen die niet tevreden zijn over wie ze zijn , of onzeker , zijn daarin gemakkelijk te manipuleren.

   

  • Leugens en verbroken beloftes

  Beloftes die gemaakt worden om te manipuleren en om  je op een bepaalde manier te laten reageren. En als die belofte verbroken zou worden, wordt je opgelicht om wat van jouw macht weg te geven, terwijl je er niets voor terug krijgt.

  Als iemand bepaalde feiten achterhoudt of liegt, dan heb je niet volledige toegang tot de waarheid waardoor je niet in staat bent om de juiste keuze te maken voor jouw eigen bestwil. Dat is een manier om je onder controle te houden. Zodra iemand liegt, of gemaakte beloftes verbreekt, dan stelen zij macht van jou. Zodra je al je macht hebt teruggehaald, weet je precies wanneer iemand tegen je liegt of informatie achterhoudt. Dit is één van de meest toegepaste wapens van sommige politieke leiders, zakelijk leiders en priesters: ze liegen over hun ware motieven zodat anderen hun eigen waarden en macht opgeven.

   Bij woede-uitbarstingen en machtsmisbruik

   Wanneer je last hebt van plotselinge woede-uitbarstingen, dan kan dit een belangrijk teken zijn van verlies van macht. Misschien mag je van jezelf of van jouw omgeving niet boos zijn, en onderdruk je deze om de lieve vrede te bewaren. Misschien had je een ouder die behoorlijk agressief was, en wil je beslist niet zoals hem of haar zijn waardoor je jouw boosheid of onvrede onderdrukt. Je verliest op deze manier erg veel kracht en het is goed om juist wel jouw boosheid of woede te voelen en te verwelkomen. Er schuilt een gigantische kracht en creativiteit in deze emoties. Lees hierover meer in mijn artikelen over de werking van de schaduw

   Ook bij ernstig machtsmisbruik maak je gebruik van jouw krachtdier…het liefst een sterk roofdier dat in staat is om de ander helemaal te verscheuren als je voelt dat je hulp nodig hebt bij de oefening. Je doet dit dan niet omdat je de ander pijn wilt doen, maar om te kunnen ontladen. Als je voelt dat je dit nodig hebt, stem je je eerst af op welk dier er voor jou verschijnt om je hierbij te helpen.( Hiervoor kun je de audio “ontmoeting met je Woede” gebruiken)  Leer het wilde beest kennen. Voel zijn/haar kracht en ongetemde wilde natuur. Het kan niet getemd worden. Laat het dier bij je in de cirkel komen.

    

   Meditatie voor het terugnemen van je Macht

   Intentie

   Je intentie voor deze oefening is om alle macht terug te halen die je aan anderen hebt weggegeven of die anderen van jou hebben afgenomen.

   voorbereiding

   Sluit je ogen en ontspan….vergeet de wereld om je heen en laat je geest zich naar binnen keren om naar je innerlijke krachtplek te gaan. Dit kan een mooie plaats zijn in de natuur of een donkere kamer.

   Op deze plaats trek  je een cirkel om je heen zodat je deze op de grond ziet liggen om je heen. Dit is jouw cirkel van focus. Alles wat hierin gebeurd is jouw verantwoordelijkheid.

   Zorg dat je even jezelf goed centreert in deze cirkel, tot rust komt…de verbinding met de aarde voelend zodat je je kunt ontspannen…

   aanroepen van personen….één voor één

   Dan roep je om beurten de mensen aan om naar deze cirkel toe te komen die van jou Macht hebben ontnomen. Ze kunnen naar de rand van de cirkel toe komen, maar zij mogen niet over de lijn van je cirkel naar binnen komen. Voor ieder persoon afzonderlijk begin je te herkennen op welke manieren zij kracht van je hebben ontnomen en visualiseer dan hoe zij deze kracht vasthouden als een bal van energie of een andere symbolische vorm en je reikt uit om het terug te nemen. Ze zullen het misschien niet vrijwillig teruggeven, maar in deze cirkel overwint waarheid , dus zul je winnen, maar je zult er waarschijnlijk wat moeite voor moeten doen.    

   Je zult het een aantal keren moeten doen, als je je realiseert dat aardig wat mensen je kracht hebben ontnomen. Daar komt nog bij dat wanneer je eenmaal zwak bent geworden het moeilijk is  om je kracht terug te winnen, dus waarschijnlijk zul je je kracht niet in één keer terugkrijgen. Je moet het een aantal keren doen tot je het terug hebt. Als je sterker wordt, zal het makkelijker gaan. Je begint allereerst met individuen om je heen, van vroeger en van nu, zoals je ouders, leerkrachten, tirannen, ex-relaties, werkgevers, etc. 

   Daarna ga je naar de autoriteiten die macht van je hebben ontnomen. Misschien weet je niet wie ze precies zijn, maar het is gemakkelijk ze te zien als bedekte figuren die je niet zo goed kunt zien, omdat ze geneigd zijn zich te verstoppen. Sommige van deze figuren zouden geen individuen kunnen zijn, maar vertegenwoordigers van de regering of van een religie,etc.

   Je gaat door met het terugnemen van je macht tot je het allemaal terug hebt.

   Maak gebruik van de maanfase van 28 dagen

   Doe het een aantal  weken elke dag ijverig en observeer hoe je energiepeil en je houding veranderen. Wanneer je gebruik maakt van de volledige maanfase van 28 dagen, is het gemakkelijker om iets wat je niet meer dient los te laten en iets nieuws aan te leren.

   Wat valt je op? Wat merkt jouw omgeving aan jou?

    

    

   Warme groet en heel veel succes met deze oefening,  Gwen 

    

   Wil je van mij begeleiding hierbij in een persoonlijke sessie?

   Neem dan contact op via deze link

   Met dank aan Peter Aziz. Deze en vele andere onderwerpen bespreekt hij in zijn intensives “Body electronics ” Kijk ook eens naar zijn website: Azizshamanism

   Dit onderwerp is onderdeel van de windrichting Het Westen van Het Medicijnwiel, de jaartraining. Heb je interesse om deze te volgen of wil je meer informatie hierover, klik dan hier: Het Medicijnwiel