Home » Blog » Sjamanisme in de praktijk » Schaamte teruggeven

Schaamte teruggeven

door | 13 mrt, 2018 | Sjamanisme in de praktijk

Een inerte vorm van schaamte

Er zijn verschillende vormen van schaamte die we bij ons kunnen dragen. Een bekende vorm is waarbij je iets gedaan hebt, of gezegd, waar je je over schaamt. Om dat op te lossen voor je zelf maak je gebruik van je geweten en de opkomende gevoelens van spijt. Vervolgens ga je door de verschillende stadia van vergeving om uiteindelijk jezelf te vergeven.

Maar hier in dit artikel wil ik het hebben over een andere vorm van schaamte. Het is een inerte massa die je in je systeem hebt opgeslagen en die anderen ( onbewust) over je hebben uitgestort omdat zij zelf niet met hun schaamte konden omgaan. Deze vorm van schaamte laat je achter met het gevoel en de overtuiging dat er iets mis is met je. Dat je niet goed genoeg bent, of minderwaardig. Hier ben je de fout. In het vorige voorbeeld maak je een fout. Daar zit het verschil.

Hoe kunnen we omgaan met deze vorm van schaamte?

In het energetisch veld wordt vaak tijdens een eerste sessie duidelijk dat er een laag naar boven komt die zo vast en “dik” is dat deze bijna niet naar buiten kan komen. Het lijkt dan wel of de zware energie er met persbewegingen uit moet komen. En dat is ook de juiste beweging. Deze zware energie ligt al lang onder de oppervlakte , in het onderbewustzijn, als een inerte slapende massa. Dit is de schaamte die ik bedoel.

Deze vorm van schaamte wordt doorgegeven

Via de psychologie , door er alleen over te praten,  kun je de lading van schaamte niet oplossen, omdat het niet alleen maar een  psychisch probleem is , maar ook een metafysisch probleem. Schaamte is een energie die door anderen kan zijn doorgegeven die je energetisch  in je lichaam draagt en die op den duur stagnatie zal veroorzaken. Meestal geven ouders/opvoeders  het onbewust door aan hun kinderen. Als een persoon niet weet op welke manier  met zijn schaamte om te gaan, zal hij/ zij het doorgeven aan anderen. Daarom het belangrijk is om hiernaar  te kijken, omdat je het anders doorgeeft aan je kinderen of je geliefden.

Schaamte houdt ons tegen op verschillende manieren:

 • In sommige verbindingen en koorden met mensen blijft schaamte achter, die de oorzaak kan zijn van een ziekte. Het verzwakt het immuunsysteem en verminderd onze vitaliteit.
 • Daarnaast verlaagt het ons zelfbeeld, doordat we onszelf beneden anderen plaatsen waardoor we goedkeuring of waardering bij anderen zoeken en daardoor onze macht weggeven.
 • Het geeft ons het gevoel het niet waard te zijn, waardoor we onszelf niet toestaan om succesvol te zijn, liefde of overvloed te ervaren.
 • Schaamte leidt tot zelfsabotage: ongelukken, slechte gezondheid, pijn, eenzaamheid, destructieve relaties, verveling…etc

Er zijn vele vormen van “bedekte” schaamte die zich kunnen uiten door depressies , afwezigheid of juist door vele negatieve opmerkingen, commentaren, stilzwijgen, overdreven mate van perfectie en/of  hoge verwachtingen. Vaak is misbruik of mishandeling ook een uiting van schaamte die men zelf niet wil voelen. Al dit soort schaamte moet uit het systeem geperst worden en teruggegeven worden aan degene die dit onbewust op je dumpte toen je nog klein was. Je kunt hiermee een begin maken door onderstaande eenvoudige oefening: 

Voorbereidingen:

 • Bedenk welke mensen hun schaamte op je hebben gedumpt in het verleden: moeder, vader, opa’s oma’s, Leerkrachten, Ex-relaties, etc
 • Plaats een groot touw in een cirkel op de grond of leg een rond tafelkleed op de grond en ga er midden in zitten. Kijk aandachtig naar deze cirkel om je heen. Dit is jouw cirkel van kracht en focus.
 • Voel het contact dat jouw bekkenbodem maakt met de aarde.
 • Sluit dan je ogen en ontspan….vergeet de wereld om je heen en laat je geest zich naar binnen keren om naar je innerlijke krachtplek te gaan. Dit kan een mooie plaats zijn in de natuur.

Uitvoering:

 • Als je stevig en ontspannen zit, roep je om beurten de mensen aan om naar deze cirkel toe te komen die zijn/haar schaamte op je heeft gedumpt. Ze kunnen (één voor één) naar de rand van de cirkel toe komen, maar zij mogen niet over de lijn van je cirkel naar binnen komen. Dus pas als je met de ene klaar bent, en deze hebt weggezonden , dan roep je de volgende aan.
 • De eerste week is het het beste om te beginnen met één persoon. Na die week kun je meer mensen toevoegen, want dan ben je vertrouwd met de methode en heb je al een hoop teruggegeven, waardoor je niet overweldigt raakt.
 • Voel waar je deze zware energie ,die niet bij je hoort, voelt in je lijf en wat het met je doet: geeft het je een onwaardig gevoel , gebroken gevoel, verdrietig gevoel , rebellerend gevoel ,boos,  vies gevoel , leeg gevoel , apathisch gevoel etc…..Je kunt de zwaarte van deze schaamte voelen in je lijf. Nu visualiseer je een zak die je open vasthoudt en je perst alle zware energie en schaamte uit de poriën van je huid naar buiten en laat dit allemaal in de zak vallen. Het is alsof je een hardgekookt ei door een zeef perst.  Als alle schaamte eruit is gekomen, geef je de volle zak terug aan de persoon die dit op jou gedumpt heeft, en vertel je hem/haar dat het zijn/haar schaamte is en dat je deze niet langer voor hem/haar zal dragen. Dan laat je deze persoon met de zak in de verte verdwijnen.
 • Navoelen: laat ruimte terugkomen in je lichaam: Neem al die ruimte in, voel hoe je zit en hoe het contact is met de aarde.
Navoelen en observeren

Die laatste stap, het teruggeven van de lading, is voor sommige mensen met een groot loyaliteitsgevoel naar hun ouders toe, een ontzettend lastige beweging. Schuldgevoelens kunnen dan de kop opsteken. Het is daarom goed om hier de tijd voor te nemen om te wennen aan deze beweging van teruggeven. Je doet nu iets wat erg onnatuurlijk voelt, omdat je tot nu toe je hele leven die lading op je hebt genomen. Er kunnen oude contracten naar boven komen die je in het verleden gemaakt hebt, waarin je de zorg voor de ander op je nam, bijvoorbeeld. Het is goed om daar naar te kijken en te zien of deze contracten jou eigenlijk nog wel dienen nu. Nu je volwassen bent, kun je zien dat je helemaal niet meer verantwoordelijk hoeft te zijn voor die ander. Hij/ zij is verantwoordelijk voor alles wat er in zijn/haar leven gebeurd. Ook is het belangrijk om te kijken of je door deze contracten nog koorden hebt die jou beperken en die jou met iemand verbinden. Dit komt erg vaak voor. Omdat je niet geleerd hebt om in een bepaalde fase van jouw leven waarin je onafhankelijk mag zijn, jezelf de toestemming geven om jouw leven in te richten op jouw eigen manier.

Doe het ,bijvoorbeeld 28 dagen lang, een hele maancyclus,  ijverig elke dag ( 3 minuutjes per persoon)  en je zult merken dat je energiepeil veranderd en dat er ruimte terugkomt.

Het mooie is, dat je jouw eigen authentieke verbinding met de aarde herstelt op deze manier en oude karmische verbindingen opschoont.

Warme groet en heel veel succes met deze oefening,  Gwen

 

Wil je hierbij hulp? Neem gerust contact op.  Er is nu ook de mogelijkheid om een audio bestand te bestellen en downloaden.

In deze begeleide audio meditatie kun je in regressie inzichten krijgen in de momenten dat schaamte over je werd uitgestort en deze teruggeven. Op deze manier bevrijdt je jezelf van zwaarte , verbreek je karmische beperkende verbindingen en kun je jouw authentieke verbinding met de aarde, jouw fundament, herstellen en verdiepen. Je zult merken dat jouw aanzienlijk energiepeil verbetert. 

 

Gwen Floch

Praktijk 4windsenergy

Anjerlaan 4
7231HL Warnsveld
0575-467073
info@4windsenergy.com

Gerelateerde artikelen

Extractie

Extractie

Extractie  Een extractie tijdens een sjamanistische healing sessie is het verwijderen van hardnekkige zware energieën. Het  verlichtingsproces is de...

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin