Het Bewust Sterven- Bewust leven Programma

 datum volgt nog

Het stervensproces bekijken en ervaren

Wat gebeurd er eigenlijk met ons als we sterven?

Wat betekent sterven voor mij op dit moment?

Zou ik mij eraan kunnen overgeven als het eenmaal zover is?

Hoe zou ik mijn dierbaren hierbij kunnen begeleiden als zij stervende zijn?

Dit programma is ontwikkelt voor jou als je:

 

 Dit programma is ontwikkelt voor jou als je :

 

 • zou willen onderzoeken en ervaren wat sterven op dit moment zou betekenen voor jou.
 • als je de behoefte ( en tegelijkertijd misschien ook de weerstand) voelt om de “balans” op te maken: Wat mag ik nu loslaten en wat kan ik juist nu meer gaan integreren in mijn leven?
 • ondanks een angst toch wilt kijken naar de dood
 • in een belangrijke overgangsfase zit in je leven, waarin je een oude fase mag gaan loslaten en een nieuw begin wilt maken. ( bijv. scheiding, verhuizing, verandering van baan, verlies van een dierbare)

Maar o vojou als je:

 

Maar ook voor jou als je:

 • door omstandigheden al betrokken bent bij het stervensproces, bijv door een ophanden zijnde dood van een naaste.
 • je geroepen voelt anderen hierbij te ondersteunen in de toekomst

Het programma biedt hoop en vertrouwen, door eenvoudige te volgen stappen

Wat ga je leren?

 

In dit programma leer je over het proces van het sterven en ook hoe je iemand die stervende is kunt assisteren bij diens Grote Overgang.

 

Net zoals er vroedvrouwen nodig kunnen zijn bij geboortes, zo kunnen er zgn. vroedvrouwen en – mannen nodig zijn bij het sterven.

 

Je zult kennis nemen van het energetische lichaam van de ziel die we het lichtenergieveld noemen.
We zullen het chakra systeem behandelen en hoe we kunnen leren de chakra’s te bevrijden van de onverwerkte ladingen die erin liggen opgeslagen.
We zullen het recapitulatieproces behandelen, en behandelen de noodzaak van het oplossen van de nog onopgeloste zaken.
We zullen leren hoe we de ziel kunnen bevrijden van het fysieke lichaam, waardoor de ziel in staat is om de Ultieme reis te gaan maken naar huis.

Het programma behandelt o.a:

 • Het stervensproces en wat dit inhoudt: directe ervaringen
 • De 4 hersenen/ het ontkoppelen van de vecht/vluchtrespons/ het belang van ceremonie
 • Het licht energieveld
 • Recapitulatieproces en vergeving
 • Het schoonmaken van de chakras
 • 7 chakra illuminatie
 • De grote Spiraal van het Sterven/ de ultieme vlucht
 • ontvang je de Mahamrtyunjaya empowerment + mantra

MahaMrtyunjaya Empowerment

Mahamrtyunjaya Empowerment

De Mahamrtyunjaya empowerment is een initiatie die je  ontvangt tjdens de Intensive “Bewust sterven en Leven” Deze empowerment verwijderd de wortel van alle angst en negatieve overtuigingen: het verwijdert de overtuiging dat de ziel kan sterven, herinnert de ziel aan diens onsterfelijkheid, waarde en macht. Het vernietigd de mythe van entropie ( verval) en de mythe dat de gehele schepping groter is dan jij Zelf.

Naast deze technische energie-healing technieken en ruimte voor ceremonie, ligt de nadruk op veel zelf ervaren en vooral ook op loslaten.

Daarin is alles van jou welkom!

Van 2 t/m 5 mei 2024

 

We verblijven op een prachtige lokatie in Gelderland. Hier worden we in de watten gelegd door Peter & Ineke van het Centrum.

Na inschrijving ontvang je van mij een welkomstbrief met daarin alle praktische details.

€ 444 ,- voor de 4-daagse Intensive.  ( Dit is excl. de accommodatiekosten)

 

Accommodatiekosten 

 

Verblijf 3 nachten in tweepersoonskamers , inclusief handdoeken, beddengoed,  ontbijt, lunch, ongelofelijke vegetarische maaltijden, koffie/thee, lichte versnaperingen € 300,-

 Overnacht je thuis of elders, en neem je alleen de maaltijden af, dan betaal je € 180,-

 

Vroegboekkorting van € 97,- wanneer je je vóór 1 juni 2019 inschrijft

“Zodra je de angst of ontkenning van jouw eigen sterfelijkheid kunt loslaten of overstijgen, vanaf dat moment kun je echt voluit leven “.

 

 

Het is een ongelofelijke ervaring, die jouw kijk op het sterven en op het leven permanent zal veranderen.

Het zal je meer wakker maken en kan het je een nieuw perspectief bieden op de wijze waarop je het leven leeft. 

 

– Het beste moment is NU- 

 

 

Inschrijving en betaling

Je geeft je ( na onze Zoom ontmoeting)  op door  € 25,- als aanbetaling over te maken op rekeningnr. NL08 TRIO 0391 2135 04 tnv 4windsenergy te Warnsveld, o.v.v. “ BS2024 ” en door het aanmeldformulier in te vullen. Deze is te vinden onder de aanmeld knop.

Je ontvangt dan een bevestiging  per mail  met uitgebreide details over wat je mee moet nemen, wat je nodig hebt ter voorbereiding, etc

 

Annuleringsregeling

Als je onverhoopt genoodzaakt bent het programma af te zeggen dan zullen alle betalingen minus € 25,- onkostenvergoeding terug gestort worden, indien een schriftelijke opzegging ( per mail mag ook) door de 4WindsenergyPraktijk  30 dagen voor datum aanvang training is ontvangen. Tussen 30 en 15 dagen wordt 50% in rekening gebracht. Tussen 1 en 14 dagen en bij geen aanwezigheid wordt het totale bedrag in rekening gebracht.

Testimonials van eerdere deelnemers:

Ik ging onbevangen de 4 daagse in en al snel voelde ik me zakken in de energy van Gwen. Haar humor bracht luchtigheid, zonder het proces van sterven tekort te doen. Haar begeleidende zang en gitaar waren als een kersje op de taart. Maar wat een kennis belichaamd ze!
Er waren spannende momenten waar de ontroering goed voelbaar was, maar gedragen werd door de groep. Ik besefte me niet hoezeer het balanceren en helen van de chakras van invloed is op het loskoppelen van lichaam en ziel; het heeft mij een nieuw verlangen gegeven bij mijn eigen afscheid en overgang. Ik ben dankbaar dat Gwen en deze intensive in mijn aandachtsveld kwam. Het bewust sterven heeft mijn verlangen naar een bewuster leven sterker gemaakt, en ik hoop dat ik in de toekomst mag gaan begeleiden in stervensbegeleiding, op deze wijze.
Leonie

Ik dacht dat ik de vierdaagse over bewust leven en sterven ging doen om een vriendin goed te kunnen begeleiden in haar laatste dagen. Dat heb ik zeker geleerd. Maar daarnaast is er nog zoveel meer met me gebeurd deze dagen! In een kleine groep hebben we intensief “gewerkt.” We hebben ervaren hoe het is om afscheid te nemen en te sterven. Het was bijzonder om te reflecteren op ons leven. En we hebben belastende delen losgelaten en opgeschoond. En dat ik dat durfde en aanging had veel te maken met hoe veilig het voelde. Dankjewel Gwen, ik voel me als herboren. 
M.

De intensive “ Bewust sterven bewust leven” was werkelijk een intensieve ervaring! Iedereen maakt in zijn leven het sterven van een geliefde mee en eens komt de dag dat het jouw beurt is. Hoe zal dat zijn?
De spirituele kant van het sterven, door welke fasen je gaat. Daar heb ik nu een beter beeld van.
Met het afscheid van al mijn geliefden voor ogen besef ik des te meer hoe rijk en gezegend mijn leven nu is en hoe fijn om dit voluit te kunnen leven ! Alsof ik door een wasprogramma met extra voor-en na-was helemaal schoongewassen ben, zo voelde het na deze dagen . Dank voor je deskundige en liefdevolle begeleiding Gwen, heel bijzonder om dit te mogen meemaken!

L.

“Bewust Sterven” training was voor mij een bijzondere reiservaring. Intens en compassievol. Om zo te werken met het stervensproces en hoe het lichtlichaam zich “makkelijker” kan losmaken van het fysieke lichaam, was voor mij een geheel nieuwe ervaring. Was voor mij zeer behulpzaam daar ook handvatten in te krijgen hoe je dit kunt doen en ondersteunen. Het doormaken van je eigen sterfproces was een heel indringende ervaring voor mij, grafrede maken, afscheid nemen van je geliefden etc. Het mooie is dat ik daardoor ook meer in het leven ben komen te staan, meer kan genieten van de leven NU en daar uiting aan te geven en me meer ermee te verbinden. Ik dank mijn medegroepsleden voor het dragende veld wat we met elkaar maakten, veilig en liefdevol. Gwen, geweldig, je liefde voor het werk, je aanwezigheid, je humor en verbinding

H.

Dank je wel voor de mooie ervaring in de bewust sterven en bewust leven intensive. Ik heb het ervaren als prettig en moeiteloos aanwezig mogen zijn in leven en in de dood.

Het heeft me vele inzichten en handvatten gebracht die ik nu niet alleen kan delen met mensen in een rouwproces, maar ook met mensen en dieren in het sterven.

Voorbij het bewustzijn op sterven en bewust leven heeft het mij vooral een grotere rust gebracht. Ik ben je daar intens dankbaar voor!

M.

Bewust sterven en leven, wat een indringende intensive waardoor ik helder inzicht heb gekregen in mijn leven nu.
Ik heb nu duidelijk voor ogen wat ik kan doen om naar mijn volle potentie te leven en grote stappen kan nemen,
onbevreesd, nieuwsgierig en moedig. Gwen begeleid op haar geheel eigen wijze, liefdevol, professioneel, met passie en vol gevoel.
Emotioneel was het ook! Er komt zoveel voorbij, maar wat er boven alles na blijft zoemen is leef leef leef zodat je als het zover is vredig en vol vertrouwen kan sterven. Als je geïnteresseerd bent in stervensbegeleiding is deze prachtige intensive een absolute aanrader.

R.

Bewust sterven en leven is een heel goed opgebouwde cursus die in een gewijde, veilige omgeving, mensen in hun proces laat ont-wikkelen. De opbouw was van buiten naar binnen, van laag naar hoog, van zwaar naar licht, met veel goede didactische middelen, passend bij de situatie.

Als professional in de zorg (fysiotherapeut) ben ik vaak in de laatste levensfase bij mensen betrokken, die willen ontspannen of comfortabeler willen zijn, net voor hun dood. Soms thuis, soms in het hospice. Echt met iemand zijn. die het fysieke en emotionele lichaam gaat verlaten, en hem of haar zo begeleiden dat dat makkelijker gaat, is een heel mooie vaardigheid. Weten en voelen wat je kunt doen en kunt laten. Ik ben echt blij dat ik dit beleefd en geoefend heb. Vooral het lichtlichaam even los te voelen van het fysieke-emotionele lichaam vond ik een intense, verheffende ervaring. Het bracht veel rust.

Om het lichtlichaam echt los te kunnen laten wordt er door alle deelnemers met elkaar, vaak in 2- tallen, soms in grotere groepjes, veel werk verricht, met duidelijke instructies, uitleg en achtergrond over de te nemen stappen.
Alles is welkom, er was geen oordeel. Gwen leidt, bewaakt, doet mee, observeert en laat weer los. Betrokken en vakkundig.

Door de liefdevolle wijze van kennisoverdracht ( met tekeningen, muziek, vrije associatie, heel veel literatuurtips, en achtergronden) is mijn honger naar “weten” gestild. Zelf voorzichtig door dit proces gaan ( dat licht eventjes voelen) en weer mee terugnemen in het aardse lijf voelt zo prachtig. Dat gun ik iedereen professioneel met stervenden te maken heeft, en ook alle medemensen die bang en verkrampt zijn rondom het thema dood.

J.K.

Wat heb ik genoten van jullie allen en wat was het fijn om zo samen te zijn. Gwen dank voor alle liefdevolle aandacht en voor je aanwezigheid.
Je hebt echt voor mij de veilige omgeving waargemaakt!!!!!Jou openings ceremonie raakte mij altijd heel diep, gaf mij een gevoel van verbondenheid.
Er is werkelijk iets in mij veranderd. Het voelt zo licht in mij……….ben zo blij en gelukkig

J.

Ook ik wil je nog eens met mijn hele wezen bedanken voor wat je de afgelopen dagen op zo’n bijzondere en integere wijze mogelijk hebt gemaakt. Natuurlijk was de aanwezigheid en de inzet van iedereen belangrijk. Maar dat jij de moed had om ermee te beginnen én de kundigheid de dagen op zo’n ontspannen en inspirerende manier te laten verlopen, heeft me diep geraakt. Daarnaast heb ik in jou een heel mooi mens leren kennen. Dank daarvoor.
Ik merk nu al dat ik uit mijn ‘doodservaringen’ inspiratie kan putten voor mijn dagelijks leven en werk
Lieve groet,

M.

Lieve Gwen, Als eerste wil ik je bedanken voor de prachtig training! Voor je passie, integriteit, kundigheid, veiligheid en nog zoveel meer. De groep was fijn, liefdevol, en veilig. De titel Bewust sterven is een passende titel wat mij betreft. Door bewust bezig te zijn met sterven ontdekken wat leven is. Je hebt ons de gelegenheid gegeven om onafgemaakte issues aan en naar het te licht brengen. Bewust te worden wat er nog gedaan mag worden voordat de tijd echt gekomen is om te sterven. De opbouw naar het stervensproces en stervensbegeleiding toe was fijn. Eerst werken aan onszelf om daarna over te gaan naar de begeleiding van een stervende”.

“Wat is het mooi om te kunnen ondersteunen in het stervensproces, door te helpen in het loslaten van oude verhalen, het verwijderen van zware energie en te begeleiden naar het licht…., de bron….. Prachtig!!!

“ Ik zal sterven keer op keer om te weten dat het leven onuitputtelijk is ” Deze tekst geeft voor mij weer dat we in het leven steeds opnieuw sterven om te kunnen leven. Afscheid nemen van het oude, loslaten en opnieuw beginnen keer op keer.

In deze training heb ik mogen ontdekken dat elke dag een geschenk is.Veel liefs,

C.

I came back yesterday from the ‘Midwifery of the Soul’ retreat, ‘Bewust Sterven’.
To experience a ‘mini death’, and been buried on my own birthday was a intense and confronting experience, but al together a deep purification on all levels, and a beautiful Rebirth…still not fully realizing what a unique birthday gift I actually received!
Grateful for my sister Gwen who’s medicine skills, knowledge and guidance are absolutely professional and authentic. And got to know beautiful, new people with whom I shared more in 4 days than with anyone else in my whole lifetime.
Also definitely changed my perception of death, and how important it is to live fully now, like it would be your very last day! To express ourselves, to say and show how much we love each other. To acknowledge that we really are so much more than our body’s, thoughts, feelings and emotions!

When everything goes well we often take it for granted instead of realizing how sacred our lives actually are!

M.

Als rouwtherapeut wilde ik mij meer verdiepen in de spirituele kant van het sterven.

Met een mengeling van mij gespannen voelen en uitzien naar wat komen gaat ben ik aan de vierdaagse begonnen.Ik had mijzelf geen groter cadeau kunnen geven.

Er is mij veel bij gebleven. De bezielende, betrokken en integere begeleiding van Gwen. Het heerlijke eten., de prachtige mensen die ik ontmoet heb, ontmoetingen met mijzelf.
De inzichten in de spirituele kant van het sterven. Oefeningen die mij geholpen hebben bij het polijsten van mijn innerlijke diamant!

En bovenal ervaar ik na de vierdaagse veel meer HET LEVEN. ……..Ben niet meer bang voor het onbekende, wat maakt dat ik in het NU meer kan genieten. Bewuster en met meer overgave geniet van het leven en wat het leven mij te bieden heeft.

Ja, deze dagen waren helpend en inspirerend voor mijn professie maar nog veel meer voor mij als mens. Mogelijk klink het paradoxaal maar wil je bewuster in het leven staan? Ga dan naar Gwen Floch voor de vierdaagse bewust sterven.

E.

De 4-daagse ‘Bewust Sterven’ is voor mij een onvergetelijke ervaring. Mijn kijk op sterven en vooral mijn gevoel erbij is voorgoed veranderd.
Ik heb mijn eigen grafrede geschreven en heb daadwerkelijk zelf ervaren hoe het is om op je sterfbed afscheid te nemen van man en kinderen, hoe het is om te sterven en wat er daarna gebeurt.
Pittig en tegelijkertijd heel bevrijdend en rustgevend.
Wat mij van deze dagen vooral bijblijft is het voelen van de liefde van en voor mijn dierbaren, mijn eigen kracht en de ruimte, de rust, het licht in de andere dimensie en het gevoel van het thuiskomen. Onvergetelijk en grote kado’s die ik voor de rest van mijn leven met mij mee draag!
Verder heb ik heel veel direct toepasbare technieken geleerd om alle ballast en losse eindjes die het zwaar maken om te sterven, weg te halen zodat je makkelijker en vredig kunt sterven. Ik vind het een fijn gevoel dat ik dat zelf ervaren heb en nu ook anderen daarmee kan helpen.
Gwen verstaat de kunst om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Ze doet dit werk met veel compassie, een feilloos gevoel voor wat de groep en het proces nodig hebben en een gezonde portie humor waardoor het ondanks alle emoties licht blijft.
Het was voor mij een ontzettend waardevolle en bijzondere 4-Daagse waar ik met enorm veel dankbaarheid op terug kijk
Hartelijke groet,

L.

De cursus was voor mij enorm boeiend en inspirerend.
Wat een bijzondere ervaring.
Bijna niet in woorden uit te drukken.
ik werd geraakt door de ervaringen van andere cursisten.
Ik was erg voorzichtig. Maar wel ontzettend enthousiast en leergierig.
Ik heb mijn angsten mogen voelen en vertrouwen mogen winnen.
Ja ik mag er ook zijn. Ik doe ook mee.
Gwen wat heb je ons mooi, deskundig en liefdevol door de dagen heen begeleid.
Met prachtige muziek, heerlijk eten en een fijne omgeving.
Ik ben dankbaar en geraakt.

In liefde en licht.

N. V.

De 4 daagse intensive bewust sterven en leven.  Al die gevoelens vlak onder de oppervlakte en wat dieper weggestopt of zelfs gevoelens waar ‘jezelf geen notie van’ hebt. Gwen help echt om alles bijeen te brengen. Licht speels en toch heel effectief. Het heet de intensive en het was heel intensief, maar het was ongelooflijk! Een aanrader

M.

Een kleine cirkel van vrouwen. Het voelt respectvol en kalm.

 

Eind 2023 hoorde ik van de training en dat triggerde iets in mij dat riep “Dat wil ik doen!”. Daar kan ik allerlei motieven bij opvoeren die te maken hebben met mijn eigen ‘kanker-verhaal’ en hoe ik daar mee dealde, met mijn werk als coach – trainer – yogadocent en met mijn persoonlijk interesse. Op mijn computer staan files met mapnamen als Leven en Dood, in mijn boekenkast vele boeken die over leven en sterven schrijven. Toen het virus-verhaal werd gebracht herkende ik direct de manipulatieve exploitatie van onze (doods-)angsten.

Mede daardoor wil ik nog méér dan over leven en dood weten, begrijpen, lezen en invoelen.

 

Hoe dan ook; vele wegen die mij leidden naar Gwen en haar werk, haar passie en wisdom.

Gwen heeft mij geraakt en verrast. Haar muziek, haar geaarde lichtheid en lichtvoetige geaardheid. Haar toewijding en deskundigheid.

 

Deze dagen hebben in mij aspecten geraakt die wat sluimerden. Dat was een lichte slaap.

Al snel kwam van alles samen, opende zich, kwam (weer) naar boven. Wat ik wist en kende rond chakra’s, wat ik in sjamanistische tradities had ontdekt, wat ik gedurende het leven dat achter mij ligt (mijn lijf telt nu 67 leef-jaren) had ervaren, ontdekt, ontwikkeld, geleerd, geopend en verworpen.

 

Ik ben er nog lang niet uit wat deze ervaring mij heeft gebracht, maar in ieder geval is het sterven dichtbij en durf ik mij er ook in mijn werk nog meer mee te verbinden. Ik zet (nog) niet op mijn website dat ik “Stervensbegeleiding” bied. Misschien ook wel nooit; omdat ik steeds bezig ben met “Levensbegeleiding” en daar zit voor mij sterven bij in.

 

Mijn ‘belangstelling’ voor .. nee, ik mag wel zeggen ‘de roep van’ sjamanistische tradities, rituelen, ceremonies’ die al lang in mij leeft, raakt in mij ook een soort van gêne. Ik ervaar een verlegenheid, of is het een soort schaamte? En die roept “Wie denk jij wel dat je bent?”  en “Tegenwoordig wil iedereen wel indiaan zijn, of sjamaan ..”.  De kleinerende stemmetjes is mij. Hmmm …  interessant dat ze zich in deze gedaante aan mij tonen.

 

En het is zo dichtbij. Wij hebben een oudere kater, El Mojo. Hij is nog niet zo lang bij ons,

wij namen hem in huis omdat hij ergens woonde waar hij niet paste. Vorig jaar bleek hij ziek te zijn, diabetes. Wij hebben besloten hem niet te gaan ‘behandelen’ met insuline .. wij laten hem leven totdat hij sterft. Hij gaat achteruit en ik kijk dagelijks of het nog menselijk is om hem in leven te houden. Of is het juist dierlijk wenselijk dat hij het einde van zijn leven zelf mag beleven, zonder menselijk ingrijpen? Ik kijk hem in de ogen, voer kleine ritueeltjes bij hem uit. Hij wordt niet meer beter. Ik heb hem lief en laat hem gaan, op zijn tijd.

Of misschien kan ik zijn lijden niet langer aanzien en laat ik de dierenarts komen?

Mijn pijn of de zijne?

Ingrid Lacroix; Coaching – Training – Yoga
Sittard  www.ingrid-lacroix.nl

Ingrid Lacroix

Bij voldoende interesse plan ik een nieuwe datum voor 2025

Laat maar even weten dat je interesse hebt! Meestal wordt deze jaarlijks georganiseerd rond bevrijdingsdag of Hemelvaartsdag