Het Bewust Sterven- Bewust leven Programma

 van 2 – 5 mei 2024

Het stervensproces bekijken en ervaren

Wat gebeurd er eigenlijk met ons als we sterven?

Wat betekent sterven voor mij op dit moment?

Zou ik mij eraan kunnen overgeven als het eenmaal zover is?

Hoe zou ik mijn dierbaren hierbij kunnen begeleiden als zij stervende zijn?

Dit programma is ontwikkelt voor jou als je:

 

 Dit programma is ontwikkelt voor jou als je :

 

 • zou willen onderzoeken en ervaren wat sterven op dit moment zou betekenen voor jou.
 • als je de behoefte ( en tegelijkertijd misschien ook de weerstand) voelt om de “balans” op te maken: Wat mag ik nu loslaten en wat kan ik juist nu meer gaan integreren in mijn leven?
 • ondanks een angst toch wilt kijken naar de dood
 • in een belangrijke overgangsfase zit in je leven, waarin je een oude fase mag gaan loslaten en een nieuw begin wilt maken. ( bijv. scheiding, verhuizing, verandering van baan, verlies van een dierbare)

Maar o vojou als je:

 

Maar ook voor jou als je:

 • door omstandigheden al betrokken bent bij het stervensproces, bijv door een ophanden zijnde dood van een naaste.
 • je geroepen voelt anderen hierbij te ondersteunen in de toekomst

Het programma biedt hoop en vertrouwen, door eenvoudige te volgen stappen

Wat ga je leren?

 

In dit programma leer je over het proces van het sterven en ook hoe je iemand die stervende is kunt assisteren bij diens Grote Overgang.

 

Net zoals er vroedvrouwen nodig kunnen zijn bij geboortes, zo kunnen er zgn. vroedvrouwen en – mannen nodig zijn bij het sterven.

 

Je zult kennis nemen van het energetische lichaam van de ziel die we het lichtenergieveld noemen.
We zullen het chakra systeem behandelen en hoe we kunnen leren de chakra’s te bevrijden van de onverwerkte ladingen die erin liggen opgeslagen.
We zullen het recapitulatieproces behandelen, en behandelen de noodzaak van het oplossen van de nog onopgeloste zaken.
We zullen leren hoe we de ziel kunnen bevrijden van het fysieke lichaam, waardoor de ziel in staat is om de Ultieme reis te gaan maken naar huis.

Het programma behandelt o.a:

 • Het stervensproces en wat dit inhoudt: directe ervaringen
 • De 4 hersenen/ het ontkoppelen van de vecht/vluchtrespons/ het belang van ceremonie
 • Het licht energieveld
 • Recapitulatieproces en vergeving
 • Het schoonmaken van de chakras
 • 7 chakra illuminatie
 • De grote Spiraal van het Sterven/ de ultieme vlucht
 • ontvang je de Mahamrtyunjaya empowerment + mantra

Naast deze technische energie-healing technieken en ruimte voor ceremonie, ligt de nadruk op veel zelf ervaren en vooral ook op loslaten. Daarin is alles van jou welkom!

Van 2 t/m 5 mei 2024

 

We verblijven op een prachtige lokatie in Gelderland. Hier worden we in de watten gelegd door Peter & Ineke van het Centrum.

Na inschrijving ontvang je van mij een welkomstbrief met daarin alle praktische details.

€ 444 ,- voor de 4-daagse Intensive. € 300,- bij herhaling. ( Dit is excl. de accommodatiekosten)

 

Accommodatiekosten 

 

Verblijf 3 nachten in tweepersoonskamers , inclusief handdoeken, beddengoed,  ontbijt, lunch, ongelofelijke vegetarische maaltijden, koffie/thee, lichte versnaperingen € 300,-

 Overnacht je thuis of elders, en neem je alleen de maaltijden af, dan betaal je € 180,-

 

Vroegboekkorting van € 97,- wanneer je je vóór 1 juni 2019 inschrijft

“Zodra je de angst of ontkenning van jouw eigen sterfelijkheid kunt loslaten of overstijgen, vanaf dat moment kun je echt voluit leven “.

 

 

Het is een ongelofelijke ervaring, die jouw kijk op het sterven en op het leven permanent zal veranderen.

Het zal je meer wakker maken en kan het je een nieuw perspectief bieden op de wijze waarop je het leven leeft. 

 

– Het beste moment is NU- 

 

 

Aanmelden

Voordat je je kunt inschrijven, neem je via de mail of telefonisch contact met mij op, zodat we een kennismaking kunnen inplannen en zodat ik je van het protocol op de hoogte kan brengen, dat een voorwaarde is voor deelname. Je kunt mij bellen of via de mail jouw email of telefoonnummer delen, zodat ik contact met je kan opnemen.

Inschrijving en betaling

Je geeft je ( na onze Zoom ontmoeting)  op door  € 25,- als aanbetaling over te maken op rekeningnr. NL08 TRIO 0391 2135 04 tnv 4windsenergy te Warnsveld, o.v.v. “ BS2024 ” en door het aanmeldformulier in te vullen. Deze is te vinden onder de aanmeld knop.

Je ontvangt dan een bevestiging  per mail  met uitgebreide details over wat je mee moet nemen, wat je nodig hebt ter voorbereiding, etc

 

Annuleringsregeling

Als je onverhoopt genoodzaakt bent het programma af te zeggen dan zullen alle betalingen minus € 25,- onkostenvergoeding terug gestort worden, indien een schriftelijke opzegging ( per mail mag ook) door de 4WindsenergyPraktijk  30 dagen voor datum aanvang training is ontvangen. Tussen 30 en 15 dagen wordt 50% in rekening gebracht. Tussen 1 en 14 dagen en bij geen aanwezigheid wordt het totale bedrag in rekening gebracht.

Testimonials van eerdere deelnemers:

De intensive “ Bewust sterven bewust leven” was werkelijk een intensieve ervaring! Iedereen maakt in zijn leven het sterven van een geliefde mee en eens komt de dag dat het jouw beurt is. Hoe zal dat zijn?
De spirituele kant van het sterven, door welke fasen je gaat. Daar heb ik nu een beter beeld van.
Met het afscheid van al mijn geliefden voor ogen besef ik des te meer hoe rijk en gezegend mijn leven nu is en hoe fijn om dit voluit te kunnen leven ! Alsof ik door een wasprogramma met extra voor-en na-was helemaal schoongewassen ben, zo voelde het na deze dagen . Dank voor je deskundige en liefdevolle begeleiding Gwen, heel bijzonder om dit te mogen meemaken!
Liesbeth

“Bewust Sterven” training was voor mij een bijzondere reiservaring. Intens en compassievol. Om zo te werken met het stervensproces en hoe het lichtlichaam zich “makkelijker” kan losmaken van het fysieke lichaam, was voor mij een geheel nieuwe ervaring. Was voor mij zeer behulpzaam daar ook handvatten in te krijgen hoe je dit kunt doen en ondersteunen. Het doormaken van je eigen sterfproces was een heel indringende ervaring voor mij, grafrede maken, afscheid nemen van je geliefden etc. Het mooie is dat ik daardoor ook meer in het leven ben komen te staan, meer kan genieten van de leven NU en daar uiting aan te geven en me meer ermee te verbinden. Ik dank mijn medegroepsleden voor het dragende veld wat we met elkaar maakten, veilig en liefdevol. Gwen, geweldig, je liefde voor het werk, je aanwezigheid, je humor en verbinding
Han

Hoe beschrijf je het meest waardevolle cadeau wat je jezelf kunt geven ??
Welke woorden geven de juiste lading aan iets wat voor de meeste mensen juist angst en onmacht omhoog haalt.
Het domein van sterven en de dood is in onze westerse cultuur een domein geworden welke we het liefst negeren, niet over na willen denken en zo lang mogelijk voor ons uit stellen.
Er zit een ongelooflijk zware lading op.

Deze lading wordt ons vanaf kleins af aan meegegeven door ouders, opvoeders of andere begeleiders en invloeden van buitenaf .
Maar wat is de dood nu eigenlijk? En wat houd het stervensproces nu in ?
Medisch gezien spreekt men van sterven als de lichaamsfuncties het begeven. Wat uiteindelijk leidt tot de dood.
Maar ik heb mogen ervaren en leren van Gwen dat het zoveel meer is dan dat.

Ze heeft ons meegenomen op reis door het domein van leven en sterven , het was letterlijk thuiskomen in jezelf.
Maar ook bewustwording van je eigen processen…
We gaan namelijk geregeld door dezelfde processen heen in ons dagelijks leven , kleine op zichzelf staande rouwprocessen. Zoals scheiding, het veranderen van baan, of het niet meer zien door contact verlies van een voor jou dierbaar persoon en vul maar in…

Door opnieuw contact te maken met dat stuk in jou ; wat verloren is gegaan door invloeden van het dagelijks leven leer je weer om bij jezelf te komen en te omarmen zodat je je eigen heelheid weer kunt voelen en ervaren.

Door de heelheid weer te voelen en de rust en warmte die deze met zich mee brengt te omarmen is het zoveel makkelijker en fijner om ook naar dat laatste zó belangrijke deel van je leven te gaan kijken en het met open armen te kunnen ontvangen
Het is beter om met hem( de dood ) bevriend te zijn dan steeds voor hem te vluchten.

Gwen neemt je bij de hand vanaf t moment dat je binnenkomt en begeleid je op jou persoonlijke reis. Daar waar je het even niet meer weet of niet meer ziet zitten omdat zware ladingen die je je hele leven met je mee hebt moeten dragen naar de oppervlakte komen , weet zij precies wat je nodig hebt zonder een woord te hoeven spreken.
Je voelt je gedragen en welkom, en mag zijn wie je werkelijk bent.
ongekend is de kracht, passie, liefde en toewijding die Gwen in zich heeft en uitdraagt naar één ieder die deze 4 dagen deze reis maakte.

Ik ben haar dankbaarder dan woorden kunnen omschrijven
Ik voelde mij geborgen en gedragen en alles was welkom. Aan het einde van deze bijzondere dagen was mijn lichaam moe maar voldaan. Het voelde alsof ik in de dagen ervoor heb liggen vechten met een grote grizzly beer , en mijn hoofd door de wasstraat met t zwaarste programma is geweest. Blokkades zijn er opgelost, de energie is tastbaar als nieuw leven geworden en stroomt daar waar het nooit kon komen.

Lieve Gwen nogmaals dankjewel ❤

Niets eindigt zonder een nieuw begin. Wanneer je klaar bent om de oude delen in jezelf te laten sterven, dan creëer je ruimte voor een nieuw avontuur in je leven.

Mariska

Dank je wel voor de mooie ervaring in de bewust sterven en bewust leven intensive. Ik heb het ervaren als prettig en moeiteloos aanwezig mogen zijn in leven en in de dood. 

Het heeft me vele inzichten en handvatten gebracht die ik nu niet alleen kan delen met mensen in een rouwproces, maar ook met mensen en dieren in het sterven.  

Voorbij het bewustzijn op sterven en bewust leven heeft het mij vooral een grotere rust gebracht. Ik ben je daar intens dankbaar voor!

Maria

Bewust sterven en leven, wat een indringende intensive waardoor ik helder inzicht heb gekregen in mijn leven nu.
Ik heb nu duidelijk voor ogen wat ik kan doen om naar mijn volle potentie te leven en grote stappen kan nemen,
onbevreesd, nieuwsgierig en moedig. Gwen begeleid op haar geheel eigen wijze, liefdevol, professioneel, met passie en vol gevoel.
Emotioneel was het ook! Er komt zoveel voorbij, maar wat er boven alles na blijft zoemen is leef leef leef zodat je als het zover is vredig en vol vertrouwen kan sterven. Als je geïnteresseerd bent in stervensbegeleiding is deze prachtige intensive een absolute aanrader.

Ruth

Ik heb bij Gwen de intensive bewust sterven en leven gevolgd. Het is onmogelijk om deze ervaring goed in woorden uit te drukken maar ik kan het iedereen aanraden.

Ik heb rust en vrede gevonden met mijn verleden en de laatste restjes van mijn innerlijk kind geheeld en vrede en vergeving gevonden met mijn aardse ouders.

Hierdoor heb ik nu veel meer kracht in mezelf teruggevonden en heb ik ingezien dat alles precies perfect is gelopen zoals het moest lopen en dat het hele universum een wonderbaarlijke creatie is.

De intensive geeft ook inzicht en ervaring in het overgaan en daar heb ik nu ook vrede mee. We gaan gewoon weer door naar een volgend avontuur.

Gwen is een fantastische facilitator. Ik weet niet hoe ze het doet, maar ze weet altijd weer een verassing uit de hoge hoed te toveren dat je denkt.. Wauw!
Maar dit alles op een ongelofelijke zachte, heldere, humorvolle, afgestemde en liefdevolle manier.

 

Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik alle losse eindjes voor mijn echte overgang heb mogen loslaten en weer een stuk van mijn echte ware zelf heb teruggevonden.

 

Super bedankt lieve Gwen

Erna

Bewust sterven en leven is een heel goed opgebouwde cursus die in een gewijde, veilige omgeving, mensen in hun proces laat ont-wikkelen. De opbouw was van buiten naar binnen, van laag naar hoog, van zwaar naar licht, met veel goede didactische middelen, passend bij de situatie.

Als professional in de zorg (fysiotherapeut) ben ik vaak in de laatste levensfase bij mensen betrokken, die willen ontspannen of comfortabeler willen zijn, net voor hun dood. Soms thuis, soms in het hospice. Echt met iemand zijn. die het fysieke en emotionele lichaam gaat verlaten, en hem of haar zo begeleiden dat dat makkelijker gaat, is een heel mooie vaardigheid. Weten en voelen wat je kunt doen en kunt laten. Ik ben echt blij dat ik dit beleefd en geoefend heb. Vooral het lichtlichaam even los te voelen van het fysieke-emotionele lichaam vond ik een intense, verheffende ervaring. Het bracht veel rust.

Om het lichtlichaam echt los te kunnen laten wordt er door alle deelnemers met elkaar, vaak in 2- tallen, soms in grotere groepjes, veel werk verricht, met duidelijke instructies, uitleg en achtergrond over de te nemen stappen.
Alles is welkom, er was geen oordeel. Gwen leidt, bewaakt, doet mee, observeert en laat weer los. Betrokken en vakkundig.

Door de liefdevolle wijze van kennisoverdracht ( met tekeningen, muziek, vrije associatie, heel veel literatuurtips, en achtergronden) is mijn honger naar “weten” gestild. Zelf voorzichtig door dit proces gaan ( dat licht eventjes voelen) en weer mee terugnemen in het aardse lijf voelt zo prachtig. Dat gun ik iedereen professioneel met stervenden te maken heeft, en ook alle medemensen die bang en verkrampt zijn rondom het thema dood.

Jeannette Klop

Wat heb ik genoten van jullie allen en wat was het fijn om zo samen te zijn. Gwen dank voor alle liefdevolle aandacht en voor je aanwezigheid.

Je hebt echt voor mij de veilige omgeving waargemaakt!!!!!Jou openings ceremonie raakte mij altijd heel diep, gaf mij een gevoel van verbondenheid.
Er is werkelijk iets in mij veranderd. Het voelt zo licht in mij……….ben zo blij en gelukkig

Jos

Ook ik wil je nog eens met mijn hele wezen bedanken voor wat je de afgelopen dagen op zo’n bijzondere en integere wijze mogelijk hebt gemaakt. Natuurlijk was de aanwezigheid en de inzet van iedereen belangrijk. Maar dat jij de moed had om ermee te beginnen én de kundigheid de dagen op zo’n ontspannen en inspirerende manier te laten verlopen, heeft me diep geraakt. Daarnaast heb ik in jou een heel mooi mens leren kennen. Dank daarvoor.
Ik merk nu al dat ik uit mijn ‘doodservaringen’ inspiratie kan putten voor mijn dagelijks leven en werk
Lieve groet,
Mario

Lieve Gwen, Als eerste wil ik je bedanken voor de prachtig training! Voor je passie, integriteit, kundigheid, veiligheid en nog zoveel meer. De groep was fijn, liefdevol, en veilig. De titel Bewust sterven is een passende titel wat mij betreft. Door bewust bezig te zijn met sterven ontdekken wat leven is. Je hebt ons de gelegenheid gegeven om onafgemaakte issues aan en naar het te licht brengen. Bewust te worden wat er nog gedaan mag worden voordat de tijd echt gekomen is om te sterven. De opbouw naar het stervensproces en stervensbegeleiding toe was fijn. Eerst werken aan onszelf om daarna over te gaan naar de begeleiding van een stervende”.

“Wat is het mooi om te kunnen ondersteunen in het stervensproces, door te helpen in het loslaten van oude verhalen, het verwijderen van zware energie en te begeleiden naar het licht…., de bron….. Prachtig!!!

“ Ik zal sterven keer op keer om te weten dat het leven onuitputtelijk is ” Deze tekst geeft voor mij weer dat we in het leven steeds opnieuw sterven om te kunnen leven. Afscheid nemen van het oude, loslaten en opnieuw beginnen keer op keer.

In deze training heb ik mogen ontdekken dat elke dag een geschenk is.Veel liefs,

Cora

I came back yesterday from the ‘Midwifery of the Soul’ retreat, ‘Bewust Sterven’.
To experience a ‘mini death’, and been buried on my own birthday was a intense and confronting experience, but al together a deep purification on all levels, and a beautiful Rebirth…still not fully realizing what a unique birthday gift I actually received!

Grateful for my sister Gwen who’s medicine skills, knowledge and guidance are absolutely professional and authentic. And got to know beautiful, new people with whom I shared more in 4 days than with anyone else in my whole lifetime.

Also definitely changed my perception of death, and how important it is to live fully now, like it would be your very last day! To express ourselves, to say and show how much we love each other. To acknowledge that we really are so much more than our body’s, thoughts, feelings and emotions!

When everything goes well we often take it for granted instead of realizing how sacred our lives actually are!

Minna

Als rouwtherapeut wilde ik mij meer verdiepen in de spirituele kant van het sterven.

Met een mengeling van mij gespannen voelen en uitzien naar wat komen gaat ben ik aan de vierdaagse begonnen.Ik had mijzelf geen groter cadeau kunnen geven.

Er is mij veel bij gebleven. De bezielende, betrokken en integere begeleiding van Gwen. Het heerlijke eten., de prachtige mensen die ik ontmoet heb, ontmoetingen met mijzelf.

De inzichten in de spirituele kant van het sterven. Oefeningen die mij geholpen hebben bij het polijsten van mijn innerlijke diamant!

En bovenal ervaar ik na de vierdaagse veel meer HET LEVEN. ……..Ben niet meer bang voor het onbekende, wat maakt dat ik in het NU meer kan genieten. Bewuster en met meer overgave geniet van het leven en wat het leven mij te bieden heeft.

Ja, deze dagen waren helpend en inspirerend voor mijn professie maar nog veel meer voor mij als mens. Mogelijk klink het paradoxaal maar wil je bewuster in het leven staan? Ga dan naar Gwen Floch voor de vierdaagse bewust sterven.

Esther

De 4-daagse ‘Bewust Sterven’ is voor mij een onvergetelijke ervaring. Mijn kijk op sterven en vooral mijn gevoel erbij is voorgoed veranderd.
Ik heb mijn eigen grafrede geschreven en heb daadwerkelijk zelf ervaren hoe het is om op je sterfbed afscheid te nemen van man en kinderen, hoe het is om te sterven en wat er daarna gebeurt.
Pittig en tegelijkertijd heel bevrijdend en rustgevend.
Wat mij van deze dagen vooral bijblijft is het voelen van de liefde van en voor mijn dierbaren, mijn eigen kracht en de ruimte, de rust, het licht in de andere dimensie en het gevoel van het thuiskomen. Onvergetelijk en grote kado’s die ik voor de rest van mijn leven met mij mee draag!
Verder heb ik heel veel direct toepasbare technieken geleerd om alle ballast en losse eindjes die het zwaar maken om te sterven, weg te halen zodat je makkelijker en vredig kunt sterven. Ik vind het een fijn gevoel dat ik dat zelf ervaren heb en nu ook anderen daarmee kan helpen.
Gwen verstaat de kunst om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren. Ze doet dit werk met veel compassie, een feilloos gevoel voor wat de groep en het proces nodig hebben en een gezonde portie humor waardoor het ondanks alle emoties licht blijft.
Het was voor mij een ontzettend waardevolle en bijzondere 4-Daagse waar ik met enorm veel dankbaarheid op terug kijk
Hartelijke groet,
Lia

De cursus was voor mij enorm boeiend en inspirerend.
Wat een bijzondere ervaring.
Bijna niet in woorden uit te drukken.
ik werd geraakt door de ervaringen van andere cursisten.
Ik was erg voorzichtig. Maar wel ontzettend enthousiast en leergierig.
Ik heb mijn angsten mogen voelen en vertrouwen mogen winnen.
Ja ik mag er ook zijn. Ik doe ook mee.
Gwen wat heb je ons mooi, deskundig en liefdevol door de dagen heen begeleid.
Met prachtige muziek, heerlijk eten en een fijne omgeving.
Ik ben dankbaar en geraakt.

In liefde en licht.

N. V.

De 4 daagse intensive bewust sterven en leven. Het is magisch geweest in het prachtige oord Athanor in Lochem. Al die gevoelens vlak onder de oppervlakte en wat dieper weggestopt of zelfs gevoelens waar ‘jezelf geen notie van’ hebt. Gwen help echt om alles bijeen te brengen. Licht speels en toch heel effectief. Het heet de intensive en het was heel intensief, maar het was ongelooflijk! Een aanrader

Mariette

Op de rand van je leven
Hand in hand met de dood
Zo word je geboren
Zo groei je groot
 
Met pieken en dalen
Dender je door
Je raast dag en nacht
Waar doe je het voor?
 
Je leven wordt strijden
Vergeet te genieten
Van verleden naar toekomst
Gebaseerd op verdriet en
Je lijden creëer je
Dat wat je zo vreest
Je bent de spil in het midden
Van wat is geweest
 
Op de rand van je leven
Hand in hand met de dood
Ga je ooit sterven
En zo groei je groot
 
De toekomst ligt voor je
Het vouwt zich uiteen
Volg je hart en je adem
Van jou is slechts één
 
Op de rand van je leven
De afgrond voorbij
Kijk je om en je weet
Het is allemaal van mij
 
Nù is je leven
Bruisend intens
Wees geluk en droom
Jouw innigste wens
 
Koester, vertrouw en deel jouw lach
Weet je vrij en verwonder
Zowel nacht als dag
 
Op de rand van je leven
Hand in hand met de dood
Ben je springlevend
Zo groei je groot!   

Rianne hertsenberg

Ik doe graag mee!