Maskers, maskers… hier en daar…… mondmaskers…gezichtsmaskers….

In een jaar tijd hebben we van het woord masker een heel vreemd beeld en een bijzondere gewoonte ontwikkelt. Ineens draagt het woord masker een zware lading. Door een gezichtsmasker te dragen doe je mee met het collectieve gedachtegoed dat je daarmee de kwetsbaren in de samenleving beschermd. Of dit nou werkelijk wetenschappelijk bewezen juist is, of niet, dat doet er niet toe. Er is hiermee een nieuw sociaal ritueel in het leven geroepen.

 

Maskers in het sjamanisme

Maskers hebben in het sjamanisme een belangrijke en specifieke rol. Het zijn rituele voorwerpen.

In het sjamanisme worden maskers bijvoorbeeld gebruikt om de helpers uit de spirituele wereld te kunnen belichamen. Of om boze geesten of vijanden op afstand te houden. Sjamanisaties met maskers hebben tot doel om een speciale boodschap over te brengen vanuit het spirituele veld naar de alledaagse werkelijkheid. Dit brengt een bewustzijnsverandering aan in het fysieke, emotionele en ook mentale veld van zowel de uitvoerder van het ritueel als ook van de toeschouwers.

 

 

Als je kijkt naar alle verschillende culturen dan zie je dat maskers ook nu nog steeds worden  gebruikt in de kunst, in de dans, in het theater, bij culturele feesten, etc. 

Maskers zijn de rituele voorwerpen die het ware gezicht kunnen verbergen of een nieuw gezicht kunnen accentueren. Het masker is het medium die ons, door middel van een ritueel, leidt van het alledaagse  naar een niet alledaagse spirituele laag of gedachtegoed. Door herhaling van het ritueel wordt het masker sociaal en psychologisch geaccepteerd.

 

Hoe presenteer je je?

De manier waarop we ons presenteren in de wereld om ons heen, roept allerlei bewuste en onbewuste reacties op uit de omgeving. Sommige mensen willen bijvoorbeeld graag zo min mogelijk opvallen, terwijl anderen juist een reactie willen uitlokken van hun omgeving of een statement willen maken. Hoe dan ook, we zijn eigenlijk altijd op zoek naar de ultieme beleving van heelheid in en met onszelf en met de wereld om ons heen.

 

De manier waarop je je presenteert, komt voort uit een onbewust proces dat zich in de loop der jaren heeft gevormd door jouw zelfbeeld en door de overtuigingen die je hebt. Het heeft nogal verschillende gevolgen voor jouw leven wanneer je een positief of een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld.

 

Een nieuwe Online training

In dit licht biedt ik een nieuwe Online training aan: ““Overtuigingen en Zelfbeeld”

In deze training onderzoek je hoe jouw overtuigingen zijn ontstaan om alle negatieve overtuigingen te veranderen in positieve. Vervolgens ga je verder op onderzoek uit naar het zelfbeeld dat je van jezelf gevormd hebt. Uiteindelijk cultiveer je een positief zelfbeeld zodat je een grote shift kan maken naar succes  Deze training heeft 2 modules en bevat verschillende lessen en audio meditaties ter begeleiding.

In deze  Training ga je jouw eigen unieke masker vinden en maken. Dit masker zal een uitdrukking zijn van jouw positieve zelfbeeld. Doordrongen van de energie van jouw positieve overtuigingen zal dit ritueel jou verder voortstuwen op jouw positieve tijdlijn.