De donkere kant van onze geest noemen we de schaduw. Het is is iets dat we ons liever niet eigen willen maken. De schaduw gaat over al die delen in onszelf waarover we zeggen “er is iets mis met mij, ik ben verkeerd”. En in plaats van te kijken naar wat er precies mis is, projecteren we deze niet toegeëigende delen van onszelf naar buiten toe op anderen en beoordelen we deze als negatief.
Carl Gustav Jung heeft het begrip “ Schaduw” geïntroduceerd. De schaduw wordt over het algemeen gezien als het Kwaad en heeft daardoor een slechte naam gekregen.
De schaduw onderdrukt onze ware gevoelens, onze kwaliteiten en ook onze creativiteit.
Het verschijnt als De Personae, een levend wezen dat een eigen persoonlijkheid lijkt hebben, waarmee wij ons niet willen identificeren, die niet in de gemeenschap waarin we leven past. De bedoeling van de schaduw is om enige delen van onszelf heilig te bewaren die we dreigen te verliezen. Het maakt geen oordeel over goed of kwaad. Het houdt vast aan alles dat wij over onszelf ontkennen. Het kan zich vasthouden aan zowel positieve als negatieve kwaliteiten die worden ontkent en onderdrukt.
De schaduw ontstaat al als we heel jong zijn…..een baby ziet zijn moeder lachen…en haar gezicht vertrekken als het begint te huilen….al heel jong proberen we ons aan te passen aan de omgeving om erbij te horen en liefde te blijven ontvangen. Doen we iets wat onaanvaardbaar is, wat algauw door anderen veroordeelt wordt, dan passen we ons aan en stoppen we het heel diep weg.
Een zwarte plunjezak die we met ons meedragen
Robert Bly beschrijft dit proces als een zwarte zak die we met ons meedragen , waarin alles wordt weggestopt dat onaanvaardbaar is.
Als je opgroeit is het misschien niet toegestaan om boos te worden. Of is het gezin waaruit je komt het niet gewend om verdriet te tonen. Dan wordt boosheid of verdriet in de zak gestopt en gedraag je je “zoals het hoort”, ook al ben je in werkelijkheid boos of verdrietig. Misschien wordt je stem in de zak gestopt, omdat men vindt dat je vals zingt en wordt je daardoor heel verlegen. Iedereen zegt dan bijvoorbeeld over je dat je heel lief en aardig bent. Zo krijg je van anderen valse etiketten opgeplakt of geef je jezelf valse etiketten.
Het kan zijn dat je om welke reden dan ook, jouw seksualiteit in de zak wegstopt…en zo zijn er ontelbare belangrijke aspecten die we ergens onderweg kunnen hebben weggestopt. Aspecten die we niet aan anderen willen laten zien , zodat we ons in elk geval goedgekeurd of geaccepteerd kunnen voelen.
het kost je zoveel energie om die zware zak met geheimen met je mee te dragen
Om je heel te voelen is het noodzakelijk elk deel van jezelf te omhelzen, omdat je anders erg veel kracht kunt verliezen. Debbie Ford beschrijft dit als het Strandbal – effect: probeer maar eens een strandbal onder water te houden, dat kost energie, maar wat als het een heleboel strandballen zijn?
Als je jong bent, heb je een hoop energie en ben je flexibel, maar als je wat ouder wordt kost het erg veel energie…en juist op de onverwachte momenten, als je even geen weerstand kunt bieden, laat je je grip los en komen ze allemaal naar de oppervlakte. Meestal uit de schaduw zich dan op een destructieve wijze, waar je later spijt van hebt.
Wat wij ons niet willen toe-eigenen, zal ons achtervolgen
Waar wij weerstand tegen bieden, zal blijven aandringen
De schaduw probeert ons bewust te maken van wat wij missen door het van buitenaf naar ons toe te brengen. Zodoende komt alles wat je over jezelf ontkent vanuit de buitenwereld naar je toe. Als je jouw boosheid ontkent, zie je jezelf omringt door boze mensen. Als je jouw creativiteit ontkent, kun je omringt zijn door creatieve mensen. Je hebt dan misschien nog steeds de neiging om naar de anderen te wijzen, de schuld bij anderen neer te leggen. Je wijst met je wijsvinger in de richting van anderen , maar ondertussen, richten er 3 vingers naar jezelf.
Robert A Johnson merkt op dat , wanneer wij als kind erg veel schaduwen van onze ouders over ons uitgestort krijgen, een deel van onze persoonlijkheid afsplitst waardoor er een innerlijke strijd ontstaat en dat we , als we eenmaal volwassen zijn, hard moeten werken om ons daar van te bevrijden, willen we ons eigen leven leven. Vooral wanneer schaduwen vergezelt gaan van diepe schaamte en schuld kwesties, dan kun je je behoorlijk machteloos voelen om in je eigen kracht te gaan staan.
De duistere tweeling
Lynne Forrest schrijft over de duistere tweeling, die we met veel moeite onderdrukken en het liefst willen vernietigen . De schaduw kan daardoor gevaarlijk worden.
Het komt veelvuldig in het nieuws dat een priester van een kerk die een celibatair leven moet leven en daarmee zijn seksualiteit onderdrukt en zich vergrijpt aan een jongere jongen. Of dat een heel gezin is vermoord door de vader des huizes, terwijl het volgens de buren nog wel zo’n vriendelijke man was, die nooit boos werd.
De onderdrukte schaduw kan relaties vernietigen.
De onderdrukte schaduw verhindert ons onze dromen tot werkelijkheid te laten worden.
Een sjamanistische visie van de Schaduw
Vanuit sjamanistisch perspectief zit er in de schaduw een essentie, een oerkracht. Zodra je de schaduw onderdrukt, duw je deze de onderwereld binnen ( het onderbewustzijn). Het zal voortdurend blijven verschijnen aan je om je te laten zien waar je nog niet helemaal heel bent. Blijf je deze langer onderdrukken dan verdwijnt het in het Onbewuste en lijk het zich af te splitsen en een eigen leven te leiden. Het wordt dan demonisch van aard en zal alles willen vernietigen. Het saboteert je leven, je werk , je gezondheid en je relaties.
Bij het onderdrukken van je schaduw creëer je contracten, overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen die , meestal gepaard met hevige emoties, in beweging worden gezet. Vaak dienen deze contracten je niet en zijn ze onhandig geformuleerd.
Een sjamaan kan je helpen om deze contracten en de daarmee ontstane elementalen te vernietigen, zodat je de vrijgekomen energie kunt inzetten voor meer positieve visies.
Waar je zelf mee kunt beginnen is Schaduwwerk
Schaduwwerk doen houdt in: Niet langer onderdrukken, maar juist erkennen……..alles wat in de zak zit eruit te laten komen……Ik ben niet alleen maar aardig, ik ben wild! ik heb temperament!……..ik ben niet verlegen, ik kan mijn stem niet vinden! Ik ben sensueel en vrouwelijk! Ik ben chaotisch en een bitch. Dat ben ik allemaal.
Weten en erkennen dat je in staat bent om te vernietigen en intens te haten, dat is het begin van schaduwwerk en brengt je naar het goud dat in de schaduw verstopt zit.
Het goud dat we zoeken zit verstopt in de schaduw
In al die schaduwen huist een oerkracht. Een oerkracht die in staat is om te vernietigen. Die kunnen we inzetten wanneer we onze grenzen moeten leren aangeven. Nee! Durven zeggen, wanneer anderen over onze grenzen gaan: emotioneel, mentaal of fysiek. Het is een oerkracht die je leven kan redden in tijden van crisis.
Door al onze schaduwen te erkennen en te accepteren , vinden we de kwaliteiten terug die hierin verscholen liggen en komen macht en creativiteit bij ons terug die we kunnen inzetten zodat we ons leven ten volste kunnen leven.
Het is belangrijk om zowel je lichte als je donkere kanten te omhelzen om te zien wat zij gemeen hebben. Een voorbeeld; je merkt dat je in staat bent om intens lief te hebben en ook om intens te haten. Dan ligt jouw kracht in de diepte en de intensiteit van jouw emotie. Op het moment dat je deze kracht herkent, kun je het gebruiken voor iets opbouwends.
De manier om je schaduw te erkennen en zo al je kracht terug te halen is te kijken naar zijn reflecties in de mensen om je heen.
We voegen niet nog meer duisternis toe aan de wereld om ons heen en raken minder snel gevangen in de collectieve schaduw. Je zult ook zien dat de mensen om je heen veranderen, omdat zij jouw schaduw niet meer hoeven te dragen.
Mens-zijn is een herberg,
Elke ochtend arriveert er een ander,
Een vreugde, een depressie, een laagheid,
een moment van Bewustzijn daagt op
als een onverwachte bezoeker.
Verwelkom en vermaak ze allen!
Behandel iedere gast met eerbied.
Al is het een schare verdriet
die je huis heftig
van zijn meubilair ontdoet.
Misschien ruimen ze je huis leeg
Voor een nieuwe verrukking
de donkere gedachte,
de schaamte,
de boosaardigheid….
Treedt ze met een lach, bij de deur, tegemoet
En noodt ze binnen
Wees dankbaar voor wie er komt:
Ieder van hen is immers gezonden
Als een leidsman ( -vrouwe)
Van boven….. – Rumi “De herberg”
Lees ook het artikel over “Het verschil tussen het ego en de schaduw“
In de aanstaande 3-daagse workshop duiken we in onze schaduwkanten en leren we om in onze kracht te blijven staan en onze macht niet meer aan anderen weg te geven.
Workshop “Voel je beschermd en krachtig”
in Centrum Athanor in Lochem
0 Reacties