Bloemen kunnen ons niet alleen helpen bij fysieke klachten, maar zij  ondersteunen ons  ook in elk emotioneel, mentaal of spiritueel aspect van ons leven.

 

Ze zijn belangrijke verwerkers en doorgevers van energie, waarbij de energie van de zon wordt omgezet in een vorm van voeding die wij kunnen gebruiken.

 

 

 

Ruim 20 jaar geleden kreeg ik herhaaldelijk dromen over een wezentje dat in de tuin zat onder een grote plant met gele schermbloemen. Het wezentje van bijna een meter groot, had lange knokige ledematen, grote blauwe ,bijna hypnotische,  ogen en puntige oren. Elke keer als ik hem zag, werd ik erg kalm en vredig. Meestal verscheen het in onrustige dromen of periodes van onrust waarin ik moest verhuizen of vluchten. Jaren later pas in mijn training bij Alberto Villoldo leerde ik dat deze spirit de verzorger van deze plant was en dat het goed zou zijn om mij meer met  deze plant te verbinden. Het duurde erg lang voordat ik erachter kwam dat het ging om de pastinaak! Een witte wortel die stevig in de aarde staat en waaruit een hoge plant groeit met gele bloemen. Zij helpt mij om te wortelen en maakt mij kalm en rustig.

 

 

Hoe kun je beginnen met communiceren met planten?

 

Begin met jezelf af te stemmen op de natuur. Ga naar een rustige plek in de natuur om te mediteren. En laat de elementen je aanraken. Je merkt dat je je dan steeds meer kunt openen. Je wordt gevoeliger en je hart gaat open. Voel dan welke plant, welke bloemen jou roepen. Vertrouw het intuïtieve contact dat er ontstaat tussen jou en de natuur.

 

Wanneer je een specifieke plant hebt gevonden, dan ga je er stil bij zitten, kijk ernaar en zie haar unieke vormen en kleuren, ruik de bloemen en raak de plant voorzichtig aan. Laat hierbij alle indrukken ongestoord binnenkomen zonder ze te gaan analyseren.

 

Vervolgens sluit je je ogen en stel je je voor dat je net zo klein wordt als de bloemen zelf, zodat je ermee kunt communiceren als een gelijke. Laat de bloem dan tot je spreken. Het geeft je misschien een paar woorden of het communiceert met je via beelden , sensaties en gevoelens. Neem voldoende tijd en ontspan je in de energie van de plant en merk op welk effect deze op je heeft.

 

Na verloop van tijd, bedank je de plant en stel je je voor dat je weer terug groeit naar je normale lichaamsgrootte voordat je uit de meditatie komt. Noteer een aantal van de karakteristieken die je hebt opgepikt. Voordat je de plek verlaat is het goed om een offerande achter te laten voor de plant. Dat kan een beetje water zijn. Dit is om jouw dankbaarheid te tonen.

Dans of zing de spirit van de plant; een ceremonie

Wanneer je in ceremonie bent, dan voorkom je dat je gaat rationaliseren. De energie van een plant kun je niet benaderen door te rationaliseren. Door middel van dans of zang kun je op ceremoniele wijze uitdrukking geven aan de energiepatronen van de plant.

11 jaar geleden nam ik voor het eerst deel aan een ayahuasca ceremonie van een indianenstam uit Equador. De sjamanen zongen de hele nacht bijzondere klanken en bij elk lied afzonderlijk verschenen er verschillende planten en dieren in mijn gezichtsveld. Deze medicijnmensen hadden hun hele leven gecommuniceerd met de anaconda’s , de datura, de Cakruna,  de lianen en jungle vogels dat zij met hun liederen de dieren en de plantengeesten hier in Nederland konden oproepen om helende energieën voor de deelnemers in te zetten.

Voorbereiding en uitvoering:

Hou je van dansen en bewegen, dan dans je de plant.En hou je van zingen dan zing je de plant.

Droog een gedeelte van de plant waarmee je aan het communiceren bent. Open gewijde ruimte om te verstillen en brand de gedroogde delen op een kooltje zodat het begint te smeulen.

Nodig de spirit van de plant uit en vraag het om zich met jou te versmelten.

Als je ontvankelijk en stil bent, is het gemakkelijk om de plant spirit door je heen  te laten stromen. Dat gebeurd spontaan. Je lichaam begint spontaan te bewegen. En als je met de beweging meegaat, dan ontstaat er vanzelf een soort dans. Elke plant heeft een ander tempo en patroon.

Wanneer de dans ten einde komt , bedank je de plantspirit weer en sluit je de gewijde ruimte.

En observeer meteen de veranderingen die je voelt. Voel wat de uitwerking is van de dans op jouw gemoed. Observeer jouw fysieke lichaam, observeer je denken en emoties en observeer je energie.

Hou je van zingen, luister dan vanuit de stilte bij het branden van de plantdelen en bij het vrijkomen van de spirit van de plant , naar de klanken en melodieën die ontstaan. Luister lange tijd tot zich een regelmatig ritme en patroon ontvouwt dat zich herhaalt en probeer vanuit de stilte deze klanken door je heen te laten gaan tot je ze kunt uiten via je adem en mond.

Wanneer het lied ten einde komt , bedank je de plantspirit weer en sluit je de gewijde ruimte.

En observeer meteen de veranderingen die je voelt. Voel wat de uitwerking is van de klanken op jouw gemoed. Observeer jouw fysieke lichaam, observeer je denken en emoties en observeer je energie.

Verbind je gedurende langere tijd met dezelfde plant, zodat je deze goed leert kennen en kunt vertrouwen op haar energie, kracht en werking. Je merkt dat jouw intuïtie en vertrouwen toenemen naarmate je vaker communiceert met elkaar.

 

Wil je weten hoe je bloemen essenties kunt maken? Klik dan hier

Aanbevolen:

  • “Plantenzielen”- Mellie Uyldert

  • “Spirituele geneeskracht van planten”- Eliot Cowan

  • “Working with tree spirits in shamanic healing”- Peter Aziz

  • “Spiritual allies from the plant kingdom”- Peter Aziz

  • “Het geheime leven van bomen”- Jeffrey Goelitz

  • “De taal der kruiden”- Mellie Uyldert