Een Ceremoniële Stembevrijdingsdag over “de schaduw”

Stembevrijding, Ceremonie en schaduwwerk. Laat ik daarmee meteen uitleggen wat deze dag zal inhouden en hoe dit initiatief is ontstaan.

bevrijdende momenten tijdens de lockdown

Terwijl Nederland in een – gelukkig niet zo strenge-  lockdown zat, zochten Joyce en ik elkaar zo af en toe op in de bossen van de Veluwe om te zingen en om gitaar te spelen. Voor mij was dat steeds een zalig en bevrijdend moment. Joyce is een geweldige muzikale initiator: Ze weet feilloos mensen aan te sporen het beste uit zichzelf te halen. Ze heeft nu haar eerste opleidingsjaar Stembevrijding bij Jan Kortie  afgerond. In de eerste plaats wilden we graag samen iets aanbieden in deze periode nu er weer de mogelijkheid is om in groepen samen te komen( uiteraard met inachtneming van de 1,5 m – regel binnen) : Stembevrijding in combinatie met ceremonie.

Ceremonie

In mijn sjamanistische trainingen en workshops werk ik veel met ceremonie. Het is een belangrijk onderdeel van het sjamanisme en in het werken met groepen. Ceremonies creëren verbinding met elkaar, met de aarde en met de kosmos. Door middel van ceremonie zijn we in staat om toegang te krijgen tot onze innerlijke ruimte waar de tijd ophoudt te bestaan. Van de alledaagse werkelijkheid opent zich een portaal naar de niet-alledaagse werkelijkheid.  We verbinden ons met  andere dimensies waar alles mogelijk is. Door ons daar op af te stemmen kunnen we grote transformatie bewerkstelligen.  Een goede ceremoniële ruimte creëert een krachtig veld van veiligheid en bescherming.  Zo doende creëren we samen een mooie bedding om ons schaduwwerk te gaan doen.

schaduwwerk

Tijdens de lockdown merkte ik hoe belangrijk het was om verder aan het werk te gaan met mijn schaduwen, want ik ergerde mij ontzettend aan het Nederlandse en mondiale beleid ten opzichte van een zogenaamde pandemie. Schaduwen die ik nog niet eerder zo sterk in mijzelf had ontdekt . Want als je een schaduw in jezelf onderdrukt, dan zal deze je blijven achtervolgen door steeds in de buitenwereld in andere mensen of situaties zichtbaar te worden. Het sjamanisme leert ons om door middel van schaduwwerk de wereld niet te willen veranderen buiten onszelf om, maar om die verandering in onszelf te bewerkstelligen. We beroepen ons op de pure kracht die in schaduwen besloten ligt. Bijgevolg kan onze perceptie van de wereld veranderen. En zien we eerder alle mogelijkheden van veranderingen en niet alleen maar de waarschijnlijkheden. Doordat je jouw schaduwen erkent in jezelf, kun je diens kracht inzetten voor iets goeds en opbouwends. Daarmee neem je de verantwoordelijkheid in eigen hand en leg je deze niet bij anderen neer. Vaak ook met meer assertiviteit en een wat meer ‘opkomen voor jezelf’.

In deze twee artikelen kun je meer lezen over de werking van de schaduw: 

De donkere kant van onze geest begrijpen

Wat is het verschil tussen het ego en de schaduw

 

Joyce vertelt over stembevrijding:

“Een heel mooie manier om in contact te komen met diepere lagen in jezelf, is via stembevrijding.

Wat leeft er in jou? Wat het ook is, het kan gezongen worden! Het gaat om de vrijheid die daarin te ervaren is, niet om de kwaliteit van het zingen. Iedereen kan zingen.

 

 

Wat mij zo enthousiast maakt over stembevrijding is de onvoorspelbaarheid, de diepgang en het effect daarvan. Waar woorden me makkelijk meenemen in denken, nemen mijn klanken me mee naar mijn gevoel. Het geluid geven aan en het bezingen van wat er zich op dat moment aandient kan zowel mijn kwetsbaarheid, schaamte en pijn tevoorschijn halen als mijn kracht of vreugde. Heel magisch vind ik dat. Het geeft me letterlijk een gevoel van bevrijding.

Iedereen heeft zo een eigen stem. Die stem mag gehoord worden!

Met een groep mensen een fijne, veilige sfeer creëren, waarin een ruimte ontstaat van verbinding door stem en ceremonie, en waar een ieder de mogelijkheid heeft om eigen schaduwen aan te kijken en ruimte te geven, daar kijk ik enorm naar uit! “

Ceremoniële Stembevrijdingsdag

Op 13 augustus  2020

 

 

13 augustus

 Van 10.00 tot 17.00 uur

 

€ 110,- inclusief lunch, thee koffie

 in Centrum Athanor in Lochem

Ceremoniële Stembevrijdingsdag

Op 13 september  2020

 

 

13 september

Van 10.00 tot 17.00 uur

€ 110,- inclusief lunch, thee koffie

( vroegboekkorting van € 20,-

wanneer je je inschrijft vóór 13 augustus 2020)

 in Centrum Athanor in Lochem

Deelnemen aan beide dagen?

€ 180,- inclusief lunch, thee koffie

 

 

Programma

We hebben een mooi programma samengesteld.smile In de ochtend en in de middag zullen we stembevrijdings- oefeningen doen en zingen we tussendoor ook een paar mooie liederen. Ook gaan we onze schaduwen verkennen en verwerken in een aardetekening voor de integratie. We gaan onze schaduwen met onze stem bevrijden. Aan het einde van de dag komen we samen rond het vuur om los te laten wat mag gaan en om de schaduwen een stem te geven om te ervaren hoe alle kracht ervan samenkomt en in harmonie met elkaar kan komen.

Neem mee
  • schriftje en pen voor persoonlijke aantekeningen.
  • een witte steen en een zwarte steen ( of jouw mesa, we gaan de weststenen inzetten)

Deze dag is open voor iedereen. Het is niet noodzakelijk dat je het Medicijnwiel gevolgd hebt.

 

Programma overzicht

10.00 uur openingsceremonie

Intro De schaduw en stembevrijding

Aardetekening maken

13.00 lunch

14.00 Middagprogramma

16.00 Vuurceremonie

17.00 Afsluit Ceremonie

Zodra jouw aanmelding is binnengekomen, stuur ik je via de mail een welkomstbrief met daarin alle praktische details